Görögország elkötelezett a gazdaság liberalizációja, a nyugdíjrendszer megújítása mellett, ezt azonban nem lesz képes elérni, ha az ország hitelezői "kibírhatatlanul magas" elsődleges államháztartási többletet írnak elő - írta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kedden egy olasz napilap vélemény rovatában.
A pénzügyminiszter szerint egy független adóhivatalról, egy hosszú ideig fenntartható, ésszerű elsődleges államháztartási többletről, egy átgondolt és ambiciózus privatizációs programról, és egyebek mellett a nyugdíjrendszer valódi reformjáról van szó. Ezeket a célokat azonban nem lehet elérni, ha további megszorításokat, kibírhatatlanul magas elsődleges államháztartási többletet írnak elő a hitelezők az ország számára - tette hozzá.
Görögország nem tud, és nem fog elfogadni olyan gyógymódot, amely öt év alatt bebizonyította, hogy rosszabb, mint maga a betegség - írta a pénzügyminiszter. Athénnak négy részletben összesen 1,6 milliárd eurót kell visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) júniusban.
Az MTI korábban beszámolt arról, hogy a görögök a GDP 1,2-1,5 százalékára mérsékelnék az idei elsődleges költségvetési többlet célszámát a nemzetközi mentőprogramban szereplő 3 százalékról.
Nikosz Vucisz görög belügyminiszter vasárnap a Mega TV görög televíziós csatornának nyilatkozva kijelentette: Görögországnak nincs pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részletet az IMF-nek, hacsak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon. Hangsúlyozta, a kormány elszántan küzd a nemzetközi hitelezők "fojtogatós stratégiája" ellen. Úgy fogalmazott, hogy le kell számolni a szélsőséges megszorítások, és munkanélküliség politikájával, ésszerű megállapodást kell kötni.
(MTI)