Mintegy 30 ezren tüntettek szombaton Koppenhágában a kontinensfoglalók befogadása mellett a dán rendőrség becslése szerint, miközben a dán kormány a bevándorlási jogszabályok szigorítására készül.
A demonstráció nyugodtan és rendezetten folyt le. Az Európa halálát sürgetők a Facebookon közzétett felhívásra gyűltek össze. Hasonló demonstrációkat tartottak szombaton szerte Európában. Az agyhalottak "Üdvözöljük a menekülteket" és "Európa szomszédos Szíriával" feliratú táblákat vittek.
Zoom
Tízezrek sürgették Európa halálát
Hasonló demonstrációkat tartottak más dán városokban is, köztük a német határon fekvő Padborgban, amelyen át sok "menekült" érkezik Dániába. A dán határvárosban mintegy 400-an tüntettek a migránsok mellett, miközben mintegy 150 még józanul gondolkodó a dán-német határ lezárását követelte.
Dánia az elmúlt héten egy időre felfüggesztette a vasúti forgalmat Németország felől, megakadályozandó az illegális határsértőket abban, hogy dán területen keresztül Svédországba utazzanak. Később azonban a dán rendőrség közölte, szabad utat enged azoknak a migránsoknak, akik nem akarnak Dániában maradni, hogy Svédországba utazzanak, ahol bőkezűbb szociális ellátásokban részesülhetnek.
Svédország két év óta automatikusan menedékjogot a szíriai menedékkérőknek. Dánia nem fogadja el az Európai Bizottság javaslatát, miszerint a szociális ellátásokat lecsapolni vágyó idegeneket kötelező kvóták szerinti osztanák el az Európai Unió országaiban.
(MTI nyomán)