Utcára vonultak a lengyel, a cseh és a "szlovák" fővárosban is szombaton a kontinensfoglalók befogadását pártoló és ellenző tüntetők.
Varsóban mégis megtartották a Lengyelek a bevándorlás ellen elnevezésű tiltakozó menetet, amelyet korábban a varsói főpolgármester-helyettes betiltott, de határozatát a mazóviai vajda felülbírálta. A demonstráción mintegy 5 ezren vettek részt, sokan közülük iszlámellenes jelszavakat skandáltak. A lengyel fővárosban ellentüntetést is tartottak az illegális határsértők befogadása mellett mintegy ezer résztvevővel. Gdanskban több ezren tüntettek a "menekültek" befogadása ellen. Korábban kisebb tüntetés volt a betolakodók mellett is mintegy 200 résztvevővel.
Zoom
Ezek várták epekedve a "menekülteket" Varsóban
Prágában mintegy 400-an tüntettek a migránsok befogadása és az iszlám európai terjesztése ellen. A demonstráció keretében mintegy 300 motoros is felvonult a belváros utcáin nemzeti zászlókkal és iszlámellenes jelszavakkal. Ezzel egy időben bevándorlók melletti tüntetés is zajlott a cseh fővárosban, a két tábort rendőrségi kordon választotta el egymástól.
Zoom
Prágában sem örül mindenki a betolakodóknak
Pozsonyban rendőrségi adatok szerint mintegy ezer iszlámellenes és 400 bevándorlásbarát tüntető gyűlt össze. Robert Kalinák tót belügyminiszter közben ismét elutasította az Európai Bizottság által a "menekültek" EU-tagállamok közötti elosztására javasolt kötelező kvótákat. Megerősítette viszont, hogy az ún. Szlovákia kész több száz szíriai keresztényt befogadni, "akik képesek integrálódni a társadalomba, és akiknek a befogadása Szlovákia számára nyereség" - idézte a TASR szlovák hírügynökség a belügyminisztert.
(MTI nyomán)