Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma háromórás villámlátogatásra Moszkvába utazik. A Netanjáhu és Vlagyimir Putyin közötti megbeszélés legfontosabb témája Oroszországnak Szíriában felerősödő katonai tevékenysége lesz. A zsidó kormányfő és kísérete azért tesz látogatást Putyinnál, mert az elmúlt napokban elterjedt a híre annak, hogy Oroszország katonai egységeket is irányít a nemzetközi iszlamista terrorista csoportok által szorongatott szíriai elnök, Basár el-Ászád kormánycsapatainak megerősítésére - írja az Jiszráél Há-Jom hírportál.
Zoom
Gádi Eisenkot, izraeli vezérkari főnök
Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő, Gádi Eisenkot tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari-főnöke és Herzl Hálévi tábornok, a zsidó hadsereg katonai hírszerzésének (ÁMÁN) a főnöke azért tartotta fontosnak és sietősnek, hogy nagy hirtelen Moszkvába repüljön, mert Izrael attól tart, hogy az esetleg Szíriába vezényelendő orosz katonai egységek az arab ország területén együttműködnek majd a Basár el-Ászád szíriai elnöknek szintén segítséget nyújtó iráni fegyveres csapatokkal, katonai szakértőkkel, illetve a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezettel.
Zoom
Herzl Hálévi, a katonai hírszerzés főnöke
A Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) című izraeli hírportál úgy tudja, hogy Netanjáhu a mostani villámlátogatása folyamán ultimátumszerűen közli majd Putyin elnökkel: amennyiben Oroszország Szíria területén katonailag együttműködik a szintén Basár el-Ászádot megsegítő perzsa katonai és egyéb iráni fegyveres egységekkel, szakértőkkel, akkor Izrael kiterjeszti a stratégiai tevékenységének eddigi határait Szíria területén. A nagyobb hatás kedvéért Netanjáhu azt is közli majd Putyinnal elnökkel, hogy Izrael már egyeztette is ezt az elképzelését az Amerikai Egyesült Államokkal.
Zoom
Izraeli légicsapás Damaszkusz környékén 2014-ben
Izraelt leginkább az aggasztja, hogy Oroszország korszerű föld-levegő rakétaütegekkel szereli föl, illetve újabbakkal látja el a törvényes szíriai kormányhadsereget és ezáltal a vele küzdő Hizbulláh libanoni sí'ita szervezetet, amelynek következtében a zsidó légierő ezentúl nem tevékenykedhet kényére-kedvére a szíriai légtérben, nem bombázgathatná olyan szabadon a Dzsubhát en-Nuszrá, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen élethalál harcát vívó szíriai kormánycsapatokat, amiképpen tette ezt az elmúlt esztendőkben.
El-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Közben a Jediot Áháronot című héber hírportál világhálós kiadása nem sokkal ezelőtt további, szabatosabb részleteket is közöl Netanjáhu és kíséretének Moszkvai villámlátogatásának céljáról:
Az izraeli kormányfő Putyinnal a már említett témákon kívül azt is szeretné egyeztetni, hogy Szíria területén még véletlenül se kerüljön sor összetűzésre "két baráti ország", Izrael és Oroszország katonái között, miközben a zsidó állam hadserege továbbra is szeretné megőrizni az eddig élvezett cselekvési szabadságát Szíria területén és légterében. Izrael ezenkívül azt is szeretné megtudni Putyintól, hogy pontosan hol és milyen körülmények között helyezkednek majd el a Szíriába vezényelendő orosz katonai egységek.
Zoom
Orosz Szuhoj 27-es harci gépek Szíriában (Fotó: izraeli légierő)
A Jediot Áháronot fölsorolja azokat a veszélyeket, amelyek Izraelre leselkedhetnek az orosz katonai bázis kiépítése után Szíriában:
1. A szíriai kormányerőktől átkerülhetnek a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezet birtokába az egyik helyről a másikra gyorsan mozgatható föld-levegő rakétaütegek (amelyek működésbe hozatalával jócskán korlátozni lehetne a szíriai légtérből eddig zavartalanul bombázgató izraeli légierő tevékenységét - J. K.)
Zoom
A P-800 Jahont (Oniksz) rakéta
2. Az orosz katonai jelenlét megnehezítheti Izrael számára a Földközi-tenger partján kiépített orosz gyártmányú P-800 Jahont (Oniksz) rakétabázisok elleni támadásokat. Ezt a rakétatípust egyébként a szíriai kormányhadseregen kívül eddig az orosz, indonéz, indiai és a vietnami hadseregben rendszeresítették.
3. Az iráni-orosz katonai együttműködés jóvoltából Szíria a perzsák számára hídfőállássá válhat (az Izrael elleni támadásokhoz - J. K.)
J. K. - Kuruc.info
2. Frissítés: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök végül is ma találkozott a moszkvai Kremlben. Az izraeli kormányfő a rájuk várakozó újságíróknak a megbeszélés után a többi között elmondta: megbeszélésük lényege az volt, hogy tisztázzák egymás politikai állásfoglalását a szíriai helyzetet illetően, de leginkább annak elkerülése, hogy félreértés folytán orosz katonák összeütközésbe kerüljenek az arab ország területén gyakran fölbukkanó izraeliekkel - számol be Moszkvából az izraeli Jediot Áháronot.
Netanjáhuval ellentétben Putyin elnök azt hangsúlyozta, hogy legfőbb célja a szíriai állam megvédése. Netanjáhu, akinek eddigi politikája egyértelműsíti, hogy egyáltalán nem érdeke a törvényesen megválasztott Basár el-Ászád szíriai elnök hatalmának és országának a megvédése, egészen mást kihangsúlyozva válaszolt: "Izraelnek és Oroszországnak közös érdeke az, hogy biztosítsák a Közel-Kelet stabilitását. Azért jöttem ide (Moszkvába - J. K.), mert a biztonsági helyzet egyre bonyolultabbá válik az északi határunk mentén. Amint Ön is tudja - mondta a Likud vezére Putyinnak - az elmúlt esztendőkben, de főleg a legutóbbi hónapokban Irán és Szíria korszerű fegyverzettel látja el a szélsőséges muszlim terrorszervezetet, a Hizbulláhot.(Szélsőséges muszlim terrorszervezetként Netanjáhu tehát nem az Izrael által is támogatott, s a Golán-fennsíkon is tevékenykedő Dzsubhát en-Nuszrá vagy az Iszlám Állam nevű iszlamista terrorszervezetet említette - J. K.)
Zoom
Putyin és vendége, Netanjáhu ma a Kremlben (Fotó: AP)
"Ez a fegyverzet ellenünk irányul, s az évek folyamán már lőttek is több ezer rakétát a városainkra. Közben Irán és a szíriai hadsereg (a törvényes kormánycsapatokról van szó - J. K.) oltalmát élvezve egy második terrorista frontot kísérelnek meg (a Hizbulláh - J. K.) kiépíteni ellenünk a Golán-fennsíkon. (Magyarán, míg Putyin az Izrael által is támogatott iszlamista terrorszervezetek szorongatta törvényes Szíria biztonságáért aggódik, addig Netanjáhu legfőbb gondja a törvényes szíriai hatalmat védő, megsegítő Hizbulláh felfegyverzése Irán és Basár el-Ászád részéről - J. K.)
Az orosz elnök Netanjáhu aggodalmaira válaszolva kijelentette: "Tudatában vagyunk az Izraelt ért rakétatámadásoknak, elítéljük azokat, de azt is tudjuk, hogy ezeket a támadásokat házilag készített, barkácsolt, kezdetleges rakétákkal hajtják végre". (Itt mindketten, Netanjáhu és Putyin is, belekeverték a kártyacsomagba a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom által a Gázai övezet területéről indított "több ezer" rakétatámadást - J. K.)
A hivatalos, Basár el-Ászád parancsnoksága alatti szíriai hadsereget illető izraeli vádakat illetően Putyin kijelentette: "Tisztában vagyunk vele, hogy a szíriai hadsereg jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen új frontot nyisson. A mi legfontosabb célunk pedig az, hogy megvédjük a szíriai államot", jelentette ki az orosz elnök.
J. K. - Kuruc.info