Bevetette az Oroszországtól kapott új harci repülőgépeit a szíriai hadsereg az Iszlám Állam ellen az észak-szíriai Aleppó tartományban – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja csütörtökön.
Ezek a gépek "nemrég" érkeztek Szíriába, és szíriai pilóták vezették őket. A harci repülők az Aleppó tartomány keleti részén fekvő, kormánykézen lévő légi támaszpont környékét támadták, amelyet körbevettek a dzsihadisták.
Egy név nélkül nyilatkozó szíriai katonai vezető kedden arról számolt be, hogy a kormányhadsereg legalább öt harci repülőgépet, valamint a célpontok azonosításában segítő felderítő gépeket kapott Oroszországtól.
Moszkva korábban közölte, hogy haditechnikai eszközökkel támogatja a szíriai elnök kormányához hű fegyveres erőket, illetve a közel-keleti országban tartózkodó orosz katonák a fegyverek használatának elsajátításában segédkeznek, de nem vesznek részt harcokban. Amerikai tisztviselők szerint a szíriai kormányerőknek szállított haditechnikai eszközök között harci repülőgépek, helikopterek, tüzérségi lövegek vannak.
Oroszország nem zárja ki, hogy a szíriai elnök kérésére katonákat is küldjön a polgárháborús országba.
(MTI)