Egy ausztráliai dzsihadistát biztatott terrorcselekményre, sőt szervezte is vele együtt a támadást az a 15 éves "brit fiatal", akit most "életfogytig tartó börtönbüntetésre" ítélt egy brit bíróság. Ez az "életfogytig tartó börtönbüntetés" pedig olyan, hogy öt év múlva már szabadulhat is, és kezdődhet az újratervezés.
Zoom
Észak-angliai otthonában, gyerekszobájában ülve, az internet segítségével vett részt egy utcai lefejezős merénylet megszervezésében az a 15 éves "fiú", akit most ítélt "életfogytiglanra" a manchesteri koronabíróság. A merényletet Ausztráliában kellett volna végrehajtania egy nála nem sokkal idősebb, 18 éves dzsihadistának. A BBC információi szerint a merényletet végül az utolsó pillanatban akadályozták meg az ausztrál rendőrök.
Zoom
A nagyobbik bűntárs
Zoom
Láthatóan "ausztrál"
A "fiú" nevét életkora - és "jogai" - miatt nem közölte a brit sajtó. A csínytevő öt évet biztosan börtönben tölt majd az ítélet szerint. Csak akkor engedhetik majd szabadon, ha "megállapítják róla, hogy már nem veszélyes". (Mert bizonyára be is fogja vallani nekik...)
Ő a legfiatalabb brit állampolgár, akit terrorizmus miatt mondott ki bűnösnek a bíróság.
A "fiú" még 14 éves korában kezdte szervezni a merényletet "ausztrál" társával, akinek több ezer online üzenetet küldött el a tervezés időszakában. A támadást Melbourne-ben, Ausztrália egyik nagyvárosában kellett volna végrehajtania a páros helyben élő tagjának: a férfinek az lett volna a dolga, hogy egy első világháborús emlékünnepségen lerohanja az eseményt biztosító rendőröket, és legalább egyet közülük lefejezzen. Az "ausztrál" férfit is elfogta a helyi rendőrség, ő jelenleg vár a tárgyalására.
Zoom
Ezt találták az "ausztrálnál"
A brit rendőrök úgy találtak rá a terrorcselekmény szervezésében segédkező fiúra, hogy tanárai jelentették furcsa viselkedését. Egyiküket azzal fenyegette meg, hogy elvágja a torkát, és végignézi, ahogy elvérzik.
A tanárok szerint Oszama bin Ladent is többször hősként emlegette. A rendőrök végül idén áprilisban lerohanták a lakást, ahol a bíróság szerint látszólag normális életet élt szüleivel Blackburnben, Manchestertől északra.
Zoom
Allahtól Allahig - a dzsihadistáknak sem könnyű
A család egyébként megdöbbent azon, hogy mire készült gyermekük. Azt mondták, eszükbe sem jutott, hogy valami baj lehet vele.
Zoom
A "brit fiú" szülei - láthatóan ők is nagyon britek
A fiút és a három évvel idősebb ausztrál dzsihadistát egyébként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik ismert toborzója, Abu Khaled al-Kambodi hozta össze. Ítéletének indoklásában a bíró is megemlítette, hogy a "tinédzser" felnőtt radikálisok befolyása alá került, az ő hatásukra merült el a radikális iszlamista propagandában.
Ezek az idősebb dzsihadisták a fiút kihasználták, hogy végigvigyék terveiket - mondta a bíró.
A "fiú" egyébként először a Twitteren kezdett dzsihadista üzeneteket írogatni, az interneten idősebbnek állította be magát. Két hét alatt 24 ezer követője lett, kisebbfajta sztárrá vált az iszlamista propagandát kedvelő online közösségben. Üzenetei miatt a kormány fiatal radikálisokkal foglalkozó csatornája is felfigyelt a Twitteren aktív fiúra, de erőfeszítéseik hatástalannak bizonyultak. A bíró szerint ezért is tanulni kell a fiú esetéből.
(Origó - BBC korrigálva)