Fantomképződménynek nevezte hétfőn a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló Szabad Szíriai Hadsereg nevű fegyveres csoportot Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tisztázza, miféle szervezet ez, és hol tevékenykedik.
"Nehéz kérkedni a mérsékelt ellenzék valamifajta sikereivel, senki se tud semmit róluk, de tulajdonképpen a mérsékelt ellenzékről különösképpen senki nem is hallott. Beszéltek a Szabad Szíriai Hadseregről, de ez mára egy fantomképződmény. Legalábbis arra kértem John Kerry amerikai külügyminisztert, küldjenek nekünk információkat arról, hogy hol van ez a hadsereg, és ki irányítja" - mondta Lavrov. Hozzátette, Moszkva kész lesz felvenni a kapcsolatot vele, amennyiben kiderülne, hogy ez mindmáig a szíriai hazafias ellenzék működőképes, szíriaiakból álló fegyveres csoportja.
A nyugati hírforrásokban mérsékeltnek beállított, a nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként ismert SZSZH jelenleg egy olyan ernyőszervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik. A Nyugat, Rijád és Ankara is azzal vádolta az elmúlt napokban Moszkvát, hogy elsősorban nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira mért légicsapásokat, hanem olyan területekre, ahol az SZSZH vagy a hozzá kötődő "ellenzéki fegyveres csoportok" tevékenykednek.
"Egyelőre senki se mondta meg, hogyan és hol működik a Szabad Szíriai Hadsereg, vagy hol és hogyan működnek a mérsékelt ellenzék más csapatai" - mondta Lavrov. Cáfolta azt, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg nem harcol az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen.
"Az amerikaiak egy időben azt mondták, hogy az IÁ állásaira fognak csapásokat mérni, és figyelmeztették a szíriai kormányt, hogy a szíriai hadsereg ne húzzon hasznot a csapásokból, és ne foglalja el azokat az állásokat, amelyeket elméletileg a terroristáknak el kellene hagyniuk az amerikai támadások után" - mondta Lavrov. Hozzátette, hogy ebből kifolyólag ésszerűtlen azzal vádolni a szíriai hadsereget, hogy nem harcol a terroristák ellen. Az orosz külügyminiszter megismételte, hogy a szíriai kormányhadsereg az egyetlen olyan fegyveres erő, amely képes felvenni a harcot az IÁ-val.
Lavrov ismételten arra figyelmeztetett, hogy a damaszkuszi hatalom megdöntése a nemzetközi jognak és annak az ENSZ BT-határozatnak a legdurvább megsértése lenne, amely jóváhagyta a 2010. június 30-i genfi nyilatkozatot, és amely a szíriai válság kizárólag békés, politikai-diplomáciai rendezését irányozta elő.
(MTI nyomán)