Egy orosz harci repülőgép megsértette Törökország légterét a szíriai határnál, a török külügyminisztérium bekérette Moszkva ankarai nagykövetét, hogy tiltakozzon a légtérsértés miatt.
A minisztérium hétfői közleménye szerint az incidens szombaton történt. A térségben járőröző két F-16-os török vadászbombázó visszafordulásra kényszerítette az orosz gépet.
Zoom
A Szu-24-es is része a Szíríába telepített orosz arzenálnak
A török külügyminisztérium felszólította Oroszországot, hogy óvakodjon a határsértések megismétlődésétől, ellenkező esetben “felelős lesz bármilyen nem kívánt incidensért”.
A tárca közleménye szerint Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter szombaton felhívta telefonon Szergej Lavrov orosz kollégáját, hogy tolmácsolja neki Ankara ezzel kapcsolatos álláspontját. Sinirlioglu emellett az amerikai, a brit, a francia és az olasz külügyminiszterrel is “megvitatta a helyzetet”, tárgyalni fog továbbá róla az ENSZ-főtitkárral és a német külügyek irányítójával is.
Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, hogy támadja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, illetve más terrorcsoportok állásait. A Nyugat, illetve Rijád és Ankara is azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba (mint ismeretes, a Nyugat által korábban támogatott "mérsékelt ellenzékiekből" nőtt ki az Iszlám Állam - a szerk.), és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.
Frisítés: Az elmúlt 24 órában sem tétlenkedtek az oroszok
Az orosz légierő gépei huszonöt bevetést hajtottak végre az elmúlt 24 órában Szíriában, és az Iszlám Állam kilenc létesítményére mértek csapást - mondta szokásos, a szíriai orosz légi hadjáratról szóló napi tájékoztatóján Moszkvában a védelmi minisztérium szóvivője.
A légitámadások "a terroristák irányításának szétzilálása és anyagi-műszaki utánpótlási rendszerének megbontására irányultak" - közölte a védelmi tárca.
Az orosz légierő hat támadást intézett a terroristák bázisa ellen Idlíb város közelében, és mintegy 30 haditechnikai eszközt, köztük a szíriai hadseregtől zsákmányolt T-55-ös szovjet gyártmányú harckocsikat semmisített meg.
Megsemmisítettek továbbá egy tüzérségi rakétaállást az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településnél. A támadás következtében a haditechnikai eszközök lángra kaptak, és robbanás történt egy lőszerraktárban.
Zoom
Egy Szu-25-ös "munkában"
Az orosz pilóta nélküli felderítő gépek rábukkantak a szélsőségesek egyik tüzérségi állására ugyanebben a tartományban, Dzsebel Koba környékén, Szu-25-ös csatagépek pedig lebombáztak három tüzérségi löveget és egy tábori lőszerraktárt.
A védelmi tárca arról is beszámolt, hogy Szu-24M vadászbombázók Homsz tartományban csapást mértek az iszlamisták híradóközpontjára, és megsemmisítették az iszlamisták egyik parancsnoki központját, illetve Hama tartományban, Er-Rasztan környékén lebombáztak egy parancsnoki központot.
2. frissítés: Kegyencei lebombázásának beszüntetését követelte a NATO
A NATO arra szólította fel hétfőn Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be a "szíriai ellenzékiek" és "civilek" elleni támadásait, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra összpontosítsa erőfeszítéseit.
Az észak-atlanti szövetség politikai döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács arra is felhívta Moszkvát, hogy tartózkodjon Törökország - és ezáltal a NATO - légterének megsértésétől, és adjon magyarázatot a szombaton egy orosz harci gép által elkövetett légtérsértésre. A NATO arra figyelmeztetett, hogy a "felelőtlen" orosz légtérsértés "rendkívüli veszélyekkel" fenyeget.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn a légtérsértés kapcsán hívta össze az Észak-atlanti Tanács nagyköveti szintű rendkívüli ülését.
3. frissítés: Orosz hadihajókat csoportosítottak a szíriai partokhoz - egy esetleges összetűzés nem maradna válasz nélkül
Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézete szerint orosz hadihajókat csoportosítottak a szíriai partokhoz a Földközi-tengeren, hogy biztosítsák a légierő műveleteit a térségben.
A fekete-tengeri flotta is csatlakozik a szíriai orosz hadműveletekhez, a flotta feladata a légicsapásokat végrehajtó repülőgépek biztosítása lesz - írja a USNI hivatalos oldalán, igazolva az orosz lapértesüléseket. Az elmúlt három hétben fokozatosan csoportosítottak át erőket a Krím félszigetről, ahol az orosz flotta főparancsnoksága található.
Az orosz Védelmi Minisztérium korábban cáfolta, hogy az átcsoportosításoknak bármi köze lenne a szíriai hadműveletekhez, azonban az Inetfax hírügynökségnek egy orosz katonai forrás megerősítette, hogy a hajók feladata a szíriai Latakia környék légterének biztosítása lesz, ahol a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők mellett az orosz légierő egységei is állomásoznak.
Igor Sutyagin orosz származású háborús szakértő szerint az orosz lépés egyértelmű üzenet az USA és szövetségesei számára, hogy térségben az oroszokkal való összetűzés bizonyosan nem maradna válasz nélkül.
(Kuruc.info - MTI - HVG nyomán)
Kapcsolódó: