Elutasította a szíriai ellenzék az orosz külügyminiszter javaslatait, köztük azt, hogy írjanak ki új választásokat. Szergej Lavrov egy interjúban vetette fel, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadsereg nevű ellenzéki ernyőszervezetnek, valamint új parlamenti és elnökválasztás kiírását szorgalmazta.
"Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen" – mondta Ahmed Szaúd alezredes, a Szabad Szíriai Hadsereg egyik szóvivője.
Moszkva szeptember 30-a óta hajt végre légitámadásokat Szíriában az Iszlám Állam és más terrorszervezetek állásai ellen. A "mérsékelt iszlamista ellenzék" szerint azonban ők Oroszország valódi célpontjai, és a légitámadások főleg Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.
Szamír Nasar, a száműzetésben működő legnagyobb ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció tagja szintén elutasította a "mérsékelt ellenzék" és Oroszország közötti szövetséget.
"Ahelyett, hogy arról beszélnek, hogy támogatni akarják az SZSZH-t, inkább abba kellene hagyni a bombázását" – mondta ó a politikus, aki szerint az orosz légicsapások 80 százaléka irányul a Szabad Szíriai Hadsereg ellen.
Nasar képtelenségnek nevezte Lavrovnak azt a javaslatát, hogy parlamenti- és elnökválasztásokat kell előkészíteni Szíriában. Az ellenzéki politikus azzal vádolta meg Moszkvát, hogy így akarja "megkerülni a szíriai népnek az Aszad távozására vonatkozó követelését".
Szíriában 2014 júniusában tartottak elnökválasztást, amelyen újabb hét évre újjáválasztották Bassár el-Aszadot. Parlamenti választás utoljára 2012-ben volt, a következő jövőre esedékes.
Korábban írtuk: Lavrov időközben megtalálhatta a Szabad Szíriai Hadsereget, mert már nekik is kész légi támogatást nyújtani
Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ellenzéki ernyőszervezetnek - közölte az orosz külügyminiszter szombaton Moszkvában.
Szergej Lavrov emellett közölte, hogy Moszkva készen áll az Egyesült Államokkal együttműködni a fegyveresek elleni harcban Szíriában.
Hozzátette: a szíriai konfliktus politikai úton való rendezéséhez parlamenti választásokat kell tartani a négy éve harcok dúlta közel-keleti országban.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: