Grazban, egy elhagyott bevásárlóközpontban kialakított táborban helyezik el azokat a migránsokat, akik gyalog indulnak el Ausztria belseje felé a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelőről - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Szombaton kora délután mintegy kétezer migráns tartózkodott a táborban, ahol csarnokokban, fedett helyen pihenhetik ki magukat a honfoglalók, hogy továbbutazzanak Németország felé.
Zoom
Az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldala október 24-én
A hatóságok konyhát és orvosi szobát alakítottak ki a területen, mobilvécéket és mosdókat is elhelyeztek.
Helyszíni információk szerint a betolakodók gyorsan cserélődnek. Attól függően szállítják tovább őket a német határ felé, hogy mennyi hely ürül meg az ott kialakított befogadó központokban. Ezért van, akinek két napot kell várnia a továbbutazásra, ám van, aki két órával az érkezése után már újra buszra, vonatra szállhat.
Beérkezésekor minden kontinenshódító kap egy karszalagot egy számmal, ami egyben a "jegyét" is jelenti a grazi vasútállomásra induló buszokra, vagyis érkezési sorrendben indulhatnak tovább.
Ennek megfelelően türelmesen várják a "menekültek", hogy sorra kerüljenek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ehhez hozzájárul az is, hogy verőfényes napsütés és csaknem húszfokos meleg van Grazban.
Ugyanakkor a Graz felé vezető 67-es főúton még mindig sok, a szlovén határtól induló új európai gyalogolt szombat délután Ausztria belseje felé. Néhányan a határtól 17 kilométerre található Leibnitz vasútállomásán vártak Németország felé tartó vonatokra.
Ennyi nem elég
Mindeközben közel száz meghasonlott osztrák (?) is sétára indult Grazban. Ők elégedetlenek voltak a kontinensfoglalóknak nyújtott szolgáltatások minőségével, és tiltakoztak a sötét időket idéző ausztriai menekültpolitika miatt.
Frissítés: Helyreállt a rend, pontosabban felgyorsult a betolakodók buszoztatása az osztrák-szlovén határon
"Helyreállt a rend" az osztrák-szlovén határon a Spielfeld-Sentilj határátkelőnél, vagyis az osztrák hatóságok nem engedik ellenőrizetlenül átlépni a migránsokat Ausztriába – legalább is így tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója szombat este.
Mindez annak is köszönhető, hogy felgyorsult a migránsok utaztatása, vagyis folyamatosan szállítják a buszok a betolakodókat a spielfeldi határátkelőtől az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóközpontokba.
Az előző napokban, csütörtökön és pénteken is kitörtek a spielfeldi határátkelőnél kialakított tranzittáborból a kontinensfoglalók, sőt pénteken már a határ őrizetét is feladták az osztrákok. Mindennek nyomán ezrek indultak gyalog a 67-es számú főúton, illetve a vasútvonal mentén a töltésen Graz felé.
A hatóságok szombat estére viszont újra lezárták a tábort és újra csak annyi migránst engednek ki a határátkelő területére, amennyit a buszok el tudnak vinni. A tábor előtt az emberek, a repülőtereken alkalmazott módszer szerint kanyargósan felállított kordonok között sorban állva, aránylag türelmesen várják a buszok érkezését.
Eközben a szlovén oldalon, Sentiljben található tranzittábor teljesen kiürült, vagyis a szlovének mindenkit áttereltek az osztrák oldalra – tapasztalta az MTI tudósítója.
2. frissítés: Szakadatlan a migránsbuszoztatás
Nyugodt a helyzet Spielfeldnél az osztrák-szlovén határon, rendben folyik a migránsok szállítása, a hatóságok húsz kilométeres körzetben ellenőrzik a területet - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.
Az esti Híradóban beszámolt arról is, hogy a migránsok arra várnak, hogy elszállítsák őket, jelenleg két lehetőségük van: vagy a táborban éjszakáznak, vagy megvárják a buszokat, amelyek az esti órákban már ritkábban közlekednek.
A szlovéniai Brezicén jelenleg 300-400 migráns vár arra, hogy felszállhassanak a buszokra, amelyek a befogadóállomásokra viszik őket, illetve egy 1500 fős csapat a Száva folyó partján várakozik. Rajtuk kívül újabb 1300 fős tömeget várnak, akik gyalog érkeznek az állomásra.
A horvátországi Valkóapáti településén napi 8 ezer "menekültre" számítanak - hangzott el a Híradóban.
Bakondi: biztonsági és egészségügyi kockázatai vannak a szomszédban zajló illegális migrációnak
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint tömeges illegális migráció zajlik a szlovén-osztrák határon, amelynek köz- és nemzetbiztonsági, közegészségügyi kockázatai vannak.
Az M1 aktuális csatornán a tanácsadó azt mondta, ezeket a kockázatokat figyelembe kell vennie az érintett ország vezetőinek. Hozzátette: az emberekből félelmet váltanak ki az események, ezek a reakciók pedig befolyásolhatják az ország vezetőinek lépéseit is.
A vasárnapi migrációs csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy ha kis lépésenként is, de a magyar megoldás felé tereljék az uniós fellépést.
Bakondi György beszámolt arról, hogy Magyarországon szombaton 18 óráig 36 határsértővel szemben intézkedtek, ezek egyike sem a horvát határon lépett be az országba.
(Kuruc.info - MTI nyomán)