Katasztrofális állapotok uralkodnak a szlovéniai befogadóállomásokon – számolt be pénteken a helyi sajtó.
A szlovén hírügynökség szerint reggel hat órakor majdnem tízezer migráns volt az ország területén, különböző befogadóállomásokon, közülük hatezer csütörtökön, négyezer péntekre virradóra lépte át a horvát–szlovén határt. Az osztrák határnál lévő sentilji tranzitközpontban 4400 ember torlódott fel, mert az osztrák hatóságok senkit nem engedtek át éjszaka.
Zoom
Mert idióták ott is vannak
Mindkét vezető szlovén napilap, a Delo és a Dnevnik is arról írt, hogy katasztrofális állapotok uralkodnak a befogadóállomásokon: nincs toalett, az emberek nem tudnak tisztálkodni, és a táborokban terjengő bűz miatt inkább a szabadban töltik az éjszakát. A híradások többször is beszámoltak arról, hogy az emberek élelemért és vízért könyörögtek, valamint angolul azt skandálták, hogy Freedom, freedom! (Szabadság).
A Delo újságírója a dobovai befogadóállomás megtekintése után azt írta, hogy sok szempontból egyetért azzal a szlovén önkéntessel, aki korábban a sajtónak nyilatkozva azt mondta: a hely "koncentrációs táborhoz" hasonlít.
Egy rendőr a Dnevnik napilapnak név nélkül úgy nyilatkozott, hogy egyre gyakoribbak az összetűzések és a lökdösődések, csak azon csodálkozik, hogy eddig még senki nem sérült meg komolyabban.
Mindkét lap egyetértett abban is, hogy felesleges a migránsok regisztrációja és feltartóztatása, hiszen úgyis hamis adatokat adnak meg, 80 százalékuk például ugyanazt a születési dátumot adta meg: 1995. és 1996. január 1-jét.
Pénteken ülésezik a szlovén parlamentben a nemzetvédelmi bizottság, valamint a hírszerző és biztonsági szolgálatokat felügyelő bizottság, hogy megvitassa, milyen biztonsági intézkedéseket vezethetnek be, ha nem lép hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében.
A parlamentben a múlt héten elfogadott törvényjavaslat addig nem léphetett ugyanis hatályba, amíg le nem járt a népszavazás kezdeményezésére törvényben szavatolt egyhetes határidő. Ez csütörtökön ért véget, ugyanakkor a Radio Student egyetemista szervezet benyújtotta a parlamentnek azt a 3000 aláírást tartalmazó civil kezdeményezést, amely alapján a házelnök elrendeli a népszavazáshoz szükséges 40 000 aláírás gyűjtését. Erre 35 nap áll a civil szervezet rendelkezésére.
A Radio Student álláspontja szerint szembe kell szállni Szlovénia "militarizálásával". Milan Brglez házelnök sajnálkozását fejezte ki, és úgy vélte, hogy kezdeményezésével a szervezet akadályozza a törvény hatályba lépését, noha az levenné a terhek egy részét a rendőrség válláról.
A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 104 912 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.
(MTI)