A további értesítésig becsukják Kanada brüsszeli nagykövetségét - áll a kanadai kormány honlapján. A külképviselethez így csak sürgősségi ügyekben lehet fordulni.
A nagykövetség bezárása azzal egy időben történik, hogy Brüsszelben a legmagasabb, négyes fokozatú terrorkészültséget tartanak fenn. Az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A Európai Bizottság, valamint a NATO - miként azt a két brüsszeli székhelyű intézmény jelezte - fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatja működését.
Vasárnap éjjel a rendőrség összesen tizenkilenc összehangolt akciót hajtottak végre terroristagyanús személyek felkutatására a belga főváros Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert és Forest nevű városrészében, valamint hármat Charleroiban és egyet Liege környékén. Tizenhat embert őrizetbe vettek, de sem fegyvereket, sem robbanóanyagot nem találtak.
Kanada egyébként része volt az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalíciónak, de a választást nemrég megnyerő, szélsőliberális Justin Trudeau miniszterelnök a kampánya során hazája harci gépeinek visszavonását ígérte.
(HVG nyomán)