Az Európai Uniónak ki kell mondania, hogy nincs mód további migránsok fogadására, és megoldást kell találnia arra, hogy a Szíriából távozókról a szomszédos országokban gondoskodjanak - jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök külföldi újságírókkal találkozva a Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint.
Zoom
A német lap internetes kiadása kivonatosan ismertette Valls kijelentéseit, amelyek kiemelt gondolata, hogy az EU-nak meg kell állítania közel-keleti "menekültek" beáramlását.
A francia kormányfő utalt arra, hogy a november 13-i párizsi merényletek legkevesebb két elkövetője Görögországon és Szerbián át menekültként érkezett Nyugat-Európába.
"Nem tudunk befogadni Európába több menekültet, ez nem lehetséges" - idézte a Süddeutsche Zeitung Manuel Valls szavait.
A francia szocialista politikus szerint az Európai Unió sorsát az európai határok ellenőrzése dönti el. Ha az európai határokat nem ellenőrzik, akkor "a népek azt fogják mondani, le Európával" - vélekedett Valls a külföldi újságírókkal folytatott beszélgetésén, amelyet hivatalában, a párizsi Matignon palotában tartottak.
Manuel Valls úgy látja: az EU-nak - ahelyett, hogy ellenőrizetlenül engedi be a migránsok ezreit - inkább a Szíriával szomszédos országokkal, Törökországgal, Libanonnal és Jordániával kell megoldást találnia a menekültek ottani befogadására és visszatartására.
"Ennek hiányában Európa kételyt ébreszt, hogy képes-e hatékonyan ellenőrizni határait" - mondta a Süddeutsche Zeitung szerint a francia miniszterelnök.
(MTI nyomán)