Ha fent akarjuk tartani a schengeni övezetet, elengedhetetlen egy európai menekültelosztási rendszer kialakítása - mondta a német kancellár az alsóház előtt tartott beszédében. Merkel szerint a schengeni szerződés kidolgozói "bizalmi alapon" az EU külső határain fekvő tagországokra ruházták át a határőrizet feladatát, de nem tették meg "az utolsó lépést", nem gondolták végig, hogy miként kell eljárni válsághelyzetben.
A belső határőrizet nélküli schengeni övezet fenntartásához elengedhetetlen a "menekültek" európai uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló állandó mechanizmus – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében.
A kancellár a 2016-os német költségvetés általános vitájában felszólalva kiemelte, hogy szerinte a schengeni rendszert ugyanúgy tovább kell fejleszteni, mint a gazdasági és monetáris uniót, vagyis ki kell teljesíteni az integrációt.
A schengeni szerződés révén az övezet tagjai bizalmi alapon az EU külső határain fekvő tagországokra ruházták át a határőrizet feladatát, de nem tették meg "az utolsó lépést", nem gondolták végig, hogy miként kell eljárni válsághelyzetben, amikor nyomás alá kerülnek a külső határok, és nem döntöttek arról, hogy miként kell válaszolni egy ilyen kihívásra – vélte Merkel. A válasz a "menekültek szolidáris elosztása" és egy állandó menekültelosztási rendszer, ez biztosíthatja a schengeni övezet "tartós fennmaradását" – fejtette ki a német kancellár.
(MTI)