Könnyen elfajulhat, s teljesen ellenőrizhetetlenné válhat az izraeliek és a palesztinok közötti erőszak - figyelmeztetett John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Bostonban. Egynapos jeruzsálemi látogatásáról visszatérve egyúttal arra szólította fel a konfliktusban részt vevő vezetőket, hogy mivel "az ügy fordulóponthoz ért, kössenek kompromisszumot".
Aggódva tekintünk az elharapódzó erőszakra, amely annak veszélyét hordozhatja, hogy a helyzet teljesen ellenőrizhetetlenné válik - mondta az amerikai diplomácia vezetője.
Kerry hozzátette: az elmúlt hónapokban mindkét felet arra biztattuk, hogy hozzanak intézkedéseket a feszültség enyhítésére, és mutassanak valódi elkötelezettséget a kétállami megoldás (független palesztin és független izraeli állam békés egymás melletti létezése) irányában.
Az amerikai külügyminiszter, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök közötti keddi megbeszélést nem követte semmilyen konkrét bejelentés. Tehát úgy tűnik, beigazolódott az a jóslat, amely eleve kevés reményt táplált a találkozók sikerességét illetően.
"Azt gondolom: olyan fordulóponthoz érkeztünk, amelyen a két félnek fontos döntéseket kell meghoznia a jövőre vonatkozóan, és reméljük, hogy ezek a döntések a tartós béke irányába mozdítanak minket" - nyomatékosította Kerry.
A külügyminiszter terrorakcióknak nevezte, és elítélte a palesztinok által késsel és autókkal végrehajtott támadásokat. Kedden egy palesztin három izraeli katonának és egy határőrnek vezette autóját, megsebesítve mind a négy személyt az izraeliek által megszállt Ciszjordániában - közölte az izraeli hadsereg.
(MTI nyomán)