Az orosz harci gép lelövésével megsértették azt a megállapodást, amely az Egyesült Államok és Oroszország Szíriában párhuzamosan légicsapásokat végrehajtó gépeinek repülési biztonságát hivatott szavatolni - mondta az orosz külügyminiszter amerikai kollégájával szerdán folytatott telefonbeszélgetése során.
Lavrov az orosz külügyminisztérium közleménye szerint azzal indokolta a megállapodás megsértésével kapcsolatos álláspontját, hogy az egyezmény október végi aláírásakor az Egyesült Államok megígérte, az egyeztetett szabályokat elfogadtatják az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció többi tagjával, így Törökországgal is.
Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője a dokumentum október 20-i aláírásákor többek között elmondta, az egyezmény a repülőgépek személyzete által követendő konkrét előírásokat tartalmaz, valamint földi "forró vonalat" létesít a két fél között az egyeztetett frekvencián folytatott légi kommunikáció összeomlása esetére. A protokoll a repülőgépek közötti biztonságos távolság fenntartására szólít fel.
Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a memorandumról akkor úgy nyilatkozott, hogy a felek állandó kommunikációs csatornákat hoznak létre, és "meghatározzák a válsághelyzetekben való együttműködés mechanizmusát, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást".
(MTI)