Szíriában már többen is bombáznak, így az amerikai, a brit és az orosz légierő gépei. De támadnak a törökök és az izraeliek is, ám ők Bassár el-Ászád katonáinak állásait, a törvényes szíriai kormány létesítményeit, illetve lelövik a szíriai kormánycsapatokat és az őket támogató orosz harci repülőt. Legutóbb a perzsák is bejelentették, hogy ők is bombázzák majd az Iszlám Állam és a damaszkuszi kormány ellen harcoló többi terrorista szervezet állásait. Az iráni légierő bombázási szándékáról fölröppent hír késztethette a szokásos washingtoni panaszkodó és kijáró látogatásra Mose Já'álon izraeli hadügyminisztert.
Zoom
Szuhoj Szu-25-ös az iráni légierőben
Teherán sem akar kimaradni a Bassár el-Ászád szíriai elnök kormánycsapatait 2011 óta egyfolytában támadó, mintegy tucatnyi kisebb-nagyobb nemzetközi terrorszervezet, köztük a leginkább ütőképesebb Iszlám Állam elleni légitámadásokból. A perzsák bombázási szándékáról az általában jól értesült, Kuvaitban megjelenő Er-Ráj (Vélemény - جريدة الراي) című napilap adott hírt elsőként. Tény az, hogy Mose Já'álon izraeli hadügyminiszter nem sokkal a hír fölröppenése után Washingtonba utazott, ahol a Kongresszus, a Külügyi Bizottság, az Izrael-lobbi kipróbált politikusainak a teheráni szándék mögött meghúzódó veszedelmeket ecsetelte – tudósít az Jiszráél Há-Jom (Izrael ma – ישראל היום) című hírportál.
Zoom
Mose Jáálon (balról az első) Amerikában (fotó: Jáálon Fb-oldala)
A kuvaiti lap híre szerint az iráni légierő a terroristákat már intenzíven kezelésbe vevő orosz légierővel szorosan együttműködve hajtja majd végre a támadásokat. Az elképzelések szerint a szíriai Homsz kormányzóság területén, Homsz városától 85 kilométerrel keletre levő Tijász katonai repülőteret (مطار طياس العسكري) a perzsák az oroszokkal közösen használnák. Tijász az egyik legnagyobb kormányzati kézen maradt katonai reptér Szíriában Palmüra és Homsz városok között, amely modern gépek fogadására és indítására is alkalmas, mint például a MIG-29-es, MIG-27-es és a Szuhoj 35-ös. A hírek szerint a Tijász repteret használva Irán az oroszoktól kapott Szuhoj harci gépekből kiállított két repülőszázadot kívánja bevetni Bassár el-Ászád támadói ellen.
Zoom
Orosz technikusok a latákijjái Hmejmim reptéren bevetés előtt (fotó: AFP)
Mose Já'álon izraeli hadügyminisztert tehát az oroszok szíriai bombázásának felerősödése, a perzsa légierő beavatkozási szándékáról szóló hír, illetve az a fejlemény ugrasztotta a nagy patrónushoz Washingtonba, hogy az oroszok november végén a saját és Bassár el-Ászád harci repülőinek védelmére Sz-400-as föld-levegő rakétaütegeket telepítettek a szíriai Latákijjában, s amint azt korábban megírtuk, ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága 400 kilométer. Az izraeli hadügyminiszter az amerikai vendéglátóknak megismételte a Bibi Netanjáhu miniszterelnök által már többször is hangoztatott tételt, miszerint a zsidó állam nem avatkozik be a Szíriában zajló sokfrontos csatározásokba, de minden eszközzel megakadályozza azt, hogy Szírián keresztül a libanoni Hizbulláh szervezet korszerű iráni fegyverzethez, ne adj Isten vegyi fegyverhez jusson. (Ezért bombázza Izrael Dír ez-Zórban, Damaszkusz környékén és Golán-fennsíkon például a Dzsabhát en-Nuszrá dzsihádista terroristák ellen harcoló kormányerőket és a Hizbulláh fegyvereseit, illetve nyújt kórházi ápolást a kormányerők elleni küzdelemben megsebesült terroristáknak Izrael területén – J. K.)
Zoom
Bassár el-Ászád katonái a Golán-fennsík szíriai oldalán
„Izrael azt sem tűri el, hogy a Golán-fennsíkon megsértsék Izrael területi szuverenitását”, üzente Moszkvának Mose Já'álon Washingtonból (A hadügyér gátlástalanságára jellemző, hogy a Golán-fennsík a nemzetközi jog és törvények értelmében megszállt, pontosabban annektált szíriai terület – J. K.) „Rendkívül aggaszt bennünket Irán esetleges részvétele a szíriai harci cselekményekben, mert az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz Egysége terrort gerjeszt ellenünk, fegyvert próbál csempészni és bevetni Izrael ellen”, jelentette ki Já'álon tábornok Amerikában, majd figyelmeztette a vendéglátóit: „Az iráni kormányra egyesek manapság helytelenül úgy tekintenek, mint a Közel-Kelet egyik lehetséges stabilizálójára. Bizony ez nem jó hír nem csak Izrael, hanem az egész térség számára”, mondta az izraeli hadügyminiszter.
Zoom
A kormányerőket támogató Hizbulláh harcosai a szíriai Golán-fennsíkon
S azt, hogy ezentúl miért kell még inkább rettegnünk a perzsáktól, azt Mose Já'álon így összegezte: „Az irániak mostantól még magabiztosabbak lesznek, az ellenük bevezetett szankciók föloldása után még több pénzük és lehetőségük lesz a terrorszervezeteket felfegyverezni, kiképezni és finanszírozni. Az (Irán atomprogramjára vonatkozó nagyhatalmi) egyezmény egyik következményeképpen mostantól sokkal erősebb Hizbulláhval kell szembenéznünk, valamint folytatódnak az iráni próbálkozások, hogy tudást és fegyvert adjanak át az Iszlám Dzsihád és a Hamász számára”, figyelmeztette az amerikaiakat Mose Já'álon izraeli hadügyminiszter.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info