A kereszténydemokraták törvényben tiltanák meg a muzulmán nők lefátyolozását. Egyre keményebb javaslatok kerülnek elő az eddig menekültbarát kormánypárt tarsolyából.
A konzervatív CDU a jövőben nem engedélyezné, hogy a Németországban élő arab nők burkát viseljenek nyilvános helyeken – írja az International Business Times.
„A tradicionális ruhadarab azt jelképezi, hogy a viselője nem akar a nyitott és szabad szemléletű német társadalomba integrálódni” – áll a 18 oldalas törvényjavaslatban. A kormánypárt szerint a nők lefátyolozása összeegyeztethetetlen a német értékekkel. Addig sajnos még nem jutottak el, hogy erre megoldás lehet az is, ha nem akarnak milliószám integrálni eltérő kultúrájúakat.
Zoom
Jelenleg a német jog szerint mindenki azt visel, amit akar. 2003-ban volt egy hasonló próbálkozás, amikor a tanárnőknek és 16 szövetségi államban közintézmények dolgozóinak tiltották meg a csador és a fejkendő viselését. A törvényt idén márciusban az alkotmánybíróság jogellenesnek nyilvánította, és hatályon kívül helyezte (újra a farkába mart a liberális kígyó - a szerk).
A CDU decemberi 13-i pártkongresszusán nem lesz könnyű dolga Angela Merkelnek. A kancellárt saját pártjában is egyre többen bírálják "menekült"barát politikája miatt.
A német közéletben a befogadott menedékkérők számáról is vita van. Rainer Haseloff, szász-anhalti tartományi miniszterelnök szerint korlátozni kell a menekültek beáramlását. Merkel párttársa szerint meg kell határozni, hány menekültet képes az ország évente felszívni. Angela Merkel azonban vonakodik korlátozást bevezetni a menedékkérőkkel szemben.
Ezért a vasárnapi kongresszuson feszült, ideges hangulatra számíthatnak.
Ha Angela Merkel enged, akkor eddigi politikájának sikertelenségét ismeri el. Ha szembemegy az elégedetlen hangokkal, akkor a támogatottsága láthatja kárát.
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: