Körülbelül 3500 pápai áldást tartalmazó hamis pergament foglalt le az olasz és a vatikáni rendőrség Rómában. Turistákat és zarándokokat akartak átverni a csalók.
A hatóságok szerint a lefoglalt áldások körülbelül 70 ezer eurót értek, a többnyelvű iratokon hamisított pápai pecsét és Ferenc pápa arcképe is szerepelt. A hamis áldásokat egy Szent Péter térhez közeli ajándékboltban árulták, a rendőrség megtalálta a nyomtatót is, amelyen sokszorosították a dokumentumokat.
A személyre szóló pápai áldásokat tartalmazó színes és díszes eredeti pergameneket január óta kizárólag a vatikánvárosi Apostoli Alamizsnahivatalban forgalmazzák, a befolyó összeget az egyházfő karitatív céljaira használják fel. Az áldások 8 és 40 dollár közötti összegért vásárolhatók meg.
Korábban a sokáig kézzel írt és festett pergamenek előállítását külső kézművesekre bízták, de ettől az évtől a költségek csökkentése és a csalások elkerülése érdekében az iratokat elektronikus úton készítik el a Vatikánon belül.
A pápai áldásokat általában emléktárgyként, születések, keresztelések, házasságkötések alkalmából vásárolják a katolikus hívők.
Csak a szentév első hetében Rómában és környékén egymillió hamisított emléktárgyat a rendőrség.
(MTI)