Az orosz légierő hathatós támogatásának köszönhetően Szíriában Bassár el-Ászád elnök hadserege és a vele szövetséges többi fegyveres alakulat az elmúlt hetekben több keresztény várost és falut is fölszabadított a nemzetközi iszlamista terroristák uralma alól, illetve támadást indított a visszavételükre. A keresztény templomokat leromboló, keresztény polgári személyeket halomra gyilkoló iszlamista terroristák ellen a szíriai ősi keresztény közösségek is fegyvert fogtak.
Zoom
A szíriai keresztény Gozarto Védelmi Erők katonái
A Bassár el-Ászád kormánycsapataival szövetséges a Nemzeti Védelmi Erőkbe tömörült Szíriai Szocialista Nemzeti Párt és más fegyveres nemzeti hadseregek 2015. november 23-án Homsz kormányzóság keleti részében felszabadították a stratégiai szempontból is nagy fontossággal bíró, többnyire szunnita muszlimok lakta Mahír várost. Jó egy hét múlva a szír és az örmény keresztény harcosokból verbuvált Gozarto Védelmi Erők (Szutoro) - ugyancsak Homsz kormányzóságban - támadást indítottak a többségében szír ortodox (jakobita), még manapság az ősi arám nyelvet beszélő keresztények lakta El-Karjatájn nevű kisváros visszafoglalására az iszlamista terroristáktól.
Zoom
Szíriai keresztény fegyveresek egy keresztény templom körül
El-Karjatájn keresztény városkát az Iszlám Állam terroristái 2015 augusztusában foglalták el a kormánycsapatoktól. Ezt a települést még az asszírok alapították több mint kétezer esztendővel ezelőtt, miután mezőgazdasági művelés alá vonták a város környéki sivatagos területeket. A város lakói közel két évezreddel ezelőtt Jézus Krisztus első követői között voltak azon a vidéken. El-Karjatájnban 2015. augusztus 21-én az Iszlám Állam terroristái lerombolták a több mint 1500 éves Szent Julianus (Már Eliján) keresztény kolostort. A Nemzeti Védelmi Erők, s velük együtt a szíriai keresztény fegyveresek november végén támadást indítottak El-Karjatájn város felszabadítására az Iszlám Állam rémuralma alól, s a heves harcok azóta is dúlnak.
Zoom
A Szent Julianus (Már Elián) kolostor a lerombolása előtt El-Karjatájn városban
A Bassár el-Ászád kormánycsapataival együtt harcoló Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (الحزب السوري القومي الاجتماعي) a terroristaellenes koalíció aránylag kis létszámú pártja, illetve hadserege. A Nagy-Szíria ideológiáját követő pártot 1932-ben alapította a keresztény Anton Szá'ádá, ám 1955-ben a korabeli damaszkuszi hatalom szinte teljesen szétverte. A párt kemény magja azonban átvészelte az üldöztetéseket s 2005-ben csatlakozott a Szíriai Bá'ász Párt vezette Nemzeti Haladó Fronthoz. A Szíriai Szocialista Nemzeti Párt fegyveresei lobogójuk alatt tevékenyen és eredményesen részt vesznek az iszlamista erők elleni harcokban.
Zoom
A keresztény kolostort buldózerrel rombolják le az iszlamisták
Homsz kormányzóságban a Damaszkusztól 100 kilométerre északkeletre levő ősi, szintén keresztények lakta Szadad (صدد) városkát a nemzeti erők már visszafoglalták az iszlamistáktól, akik nem nyugszanak bele a vereségükbe, mert az Iszlám Állam fegyveresei kedden reggel ismét támadást indítottak a települést védő Szíriai Szocialista Nemzeti Párt és a Nemzeti Védelmi Erők más egységei ellen. Az orosz légierő hathatós támogatásának eredményeként azonban a Szadad városkát védők jó hatórás küzdelem után visszaverték az Iszlám Állam terroristáit, s közülük több mint húszat megöltek, jelentette az El-Mászdár szíriai hírportál.
Zoom
Szadad keresztény város bejárata a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt lobogójával
Amint említettük, a Homsz kormányzóságbeli Szadad városka lakossága is keresztény. Az ősi város neve két helyen is említve van az Ószövetségben. Manapság mintegy 15 ezer asszír/szír keresztény lakja, akik hivatalosan a Szír Ortodox Egyház kötelékébe tartoznak. Szadad városka két leghíresebb temploma a Szent Szárkisz és a Szent Tódor templom. A Dzsabhát en-Nuszrá nevű iszlamista terrorszervezet (Az El-Ká'idá szíriai fiókszervezete – J. K.) Szadadot 2013 októberében foglalta el, de a Bassár el-Ászád elnök parancsnokolta Szíriai Arab Hadsereg már annak a hónapnak a végén vissza is szerezte. A Dzsábját en-Nuszrá betörése után a városban két közös sírban összesen harminc holttestet találtak, köztük meggyilkolt gyermekek és asszonyok tetemét is. Ezenkívül a terrorszervezet további negyvenöt keresztényt gyilkolt meg a városban. Szadad keresztény városka újbóli meghódításáért 2013 októbere óta az iszlamista terroristák már több támadást is indítottak, ám a védők mindig visszaverték őket.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info