A világ szenvedéseiről, egyebek közt a Jézus szülőföldjén, a Közel-Keleten kialakult helyzetről szólt Ferenc pápa péntek délben hagyományos karácsonyi beszédében, támogatva az ENSZ erőfeszítéseit a szíriai és líbiai konfliktus lezárására, és szorgalmazva a béke helyreállítását a világ számos más részén.
Zoom
A római Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott, a béke ügyének szentelt beszédében a katolikus egyházfő az emberi tragédiákkal szembeni "közömbösséggel" vádolta meg a világot, és hangsúlyozta az általa meghirdetett irgalmasság szentévének üzenetét: "Legyünk irgalmasok testvéreinkkel, hogy az egész világon beköszöntsön a béke."
A Szentföldről, Jézus szülőföldjéről szólva, Ferenc pápa a közvetlen párbeszéd felújítására szólította fel az izraelieket és a palesztinokat.
Egyúttal támogatásáról biztosította az ENSZ-nek a szíriai és a líbiai konfliktus lezárására irányuló erőfeszítéseit.
"Az ENSZ-ben létrejött megegyezés minél előbb tegye lehetővé, hogy elhallgathasson a fegyverek dörgése Szíriában, és a kimerült lakosság helyzetén minél előbb segíteni lehessen. Ugyanolyan sürgős, hogy a líbiai megállapodást mindnyájan támogassuk, hogy túlléphessünk a mély megosztottságon és az erőszakon" - tette hozzá Ferenc pápa.
A katolikus egyházfő elítélte az egyiptomi, a párizsi, a bamakói és a tuniszi "kegyetlen terrorcselekményeket", és általában a terrorizmust, amely "egész népek kulturális örökségét" pusztítja el. Felszólított arra, hogy vessenek véget az Irakban, Jemenben és a fekete Afrikában elkövetett kegyetlenkedéseknek is, amelyeknek szintén számos áldozatuk van.
Ferenc pápa békét szorgalmazott Ukrajna és Kolumbia vonatkozásában is. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a megkötött megállapodások teljesítésével kell békét teremteni.
A pápa külön tisztelgett a bevándorlókat befogadó államok és emberek előtt. Ismét felszólított a nyomor és konfliktusok elől menekülők megsegítésére, és kérte Istent, "jutalmazza meg" azokat az embereket és államokat, akik "számos bevándorlót és menekültet segítenek és befogadnak..., támogatva a beilleszkedésüket".
A katolikus egyházfő emlékeztetett a világ számos részében hitük miatt üldözött keresztények sorsára is.
A napfényes Szent Péter téren, ahol a november 13-i párizsi merényletek óta szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, 30-40 ezer hívő hallgatta az egyházfő beszédét.
A szentbeszéd után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és az egész világra.
Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem köszöntötte különböző nyelveken a világ népeit.
(MTI)