Az iráni kormány néhány órával ezelőtt közleményben jelentette: Teherán elrendelte az szaúd-arábiai termékek és termények behozatalának tilalmát. A perzsa lépést megelőzte, hogy Szaúd-Arábiában terrorista bűnözőnek beállítva kivégezték Nimer Báker en-Nimer sejket, a sí'ita kisebbség egyenjogúságáért küzdő vallási vezetőt. A kivégzést követően csak még jobban elmérgesedett a közel-keleti térségben egyaránt vezető szerepre törekvő szunnita Szaúd-Arábia és a sí'ita Irán között. Ma éjszaka Szana'ában, Jemen fővárosában támadás érte Irán nagykövetségi épületét – közli az állami Iráni TV a teheráni külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva.
Zoom
Szanaá az éjszakai szaúd-arábiai bombázás után (fotó: Reuters)
Január 2-án Szaúd-Arábiában közönséges terroristának beállítva kivégezték az Arab-félsziget legnagyobb országában élő sí'ita kisebbség egyenjogúságáért és a középkori módszereket alkalmazó királyság demokratizálásáért küzdő Nimer Báker en-Nimer sejket, ajatollahot, amire válaszként Teherán Allah szigorú büntetését helyezte kilátásba, majd a perzsák felgyújtották a szaúd-arábiai nagykövetséget. A Szaúd-Arábiával ilyen-olyan szövetségben álló, vagy éppen tőle gazdaságilag függő (például Szudán) arab és kelet-afrikai országok az események után megszakították a diplomáciai kapcsolatot Teheránnal, illetve beszüntették légi járataikat Iránba. Ma éjszaka a polgárháború sújtotta Jemen fővárosában, Szana'ában légitámadás érte az iráni nagykövetség épületét.
Zoom
Irán nagykövetségi épülete a légitámadás előtt
A teheráni külügyminisztérium ma kiadott közleménye szerint a szana'ái iráni nagykövetség ellen a szaúd-arábiai légierő gépei hajtottak végre támadást, amelynek következtében a külképviselet néhány dolgozója megsebesült, az épületben pedig súlyos károk keletkeztek. Mint ismert, Szaúd-Arábia vezetésével néhány Perzsa-öbölbeli arab ország elsősorban légitámadásokkal avatkozik be a jemeni sí'ita-zajdita húszi felkelők és a szunnita kormányzati erők közti harcokba. A húszik külső támogatója viszont a sí'ita Irán.
A jemeni kormánycsapatokat támogató fegyveres koalíció szóvivője szerint az elmúlt éjszaka a szaúd-arábiai légierő vezetésével valóban komoly csapásokat mértek Szana'ában a húszi felkelőkre, akik nagykövetségek elhagyott épületeiben és egyéb polgári objektumokban meghúzódva lőtték a jemeni hadsereg katonáit. A Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció szóvivője kivizsgálást ígért... A mostani jemeni belháború azután lángolt föl újra, miután Szaúd-Arábia és koalíciós partnerei a sí'ita húszikat vádolva a sorozatos támadásokkal, néhány nappal ezelőtt fölrúgták a tűzszünetet.
Hering J. - Kuruc.info