Csütörtökön telefonon konzultált egymással az amerikai és a kínai külügyminiszter, ahol a washingtoni diplomácia irányítója azt közölte kínai kollégájával, a szerdai atomrobbanás is megmutatta, nem eredményes az a politika, ahogy Peking eddig Phenjant kezelte. Közben Washingtonban ritkán látható demokrata-republikánus egységfront kezd körvonalazódni Észak-Korea miatt.
Az amerikai külügyminiszter azt fejtegette, hogy Kínát szövetségesi viszony fűzi Észak-Koreához, ezért sajátosan közelítette meg a kísérleti atomrobbantásról szóló szerdai phenjani bejelentést, az Egyesült Államok pedig bátorította és tiszteletben tartotta e politikát, de "a kínai külügyminiszterrel folytatott mai beszélgetésemben világossá tettem, hogy ez nem működött, és a dolgokat nem folytathatjuk tovább úgy, mint eddig" - mondta Kerry.
A külügyminiszter nem fogalmazott egyértelműen, szavaiból ugyanis nem derült ki, hogy mi nem folytatódhat a régi módon: a politikai viszony, avagy a gazdasági együttműködés. Elemzők a kínai - észak-koreai gazdasági együttműködést emlegetik, s tény, hogy Phenjannak Peking a legfőbb gazdasági partnere, amellett, hogy politikájának támogatója is Kína.
Kerry azt is elmondta: kínai kollégájával, Vang-gal egyetértett abban, hogy szoros együttműködéssel dolgozzák ki azokat az intézkedéseket, amelyeket a jelenlegi helyzet szükségessé tesz. "Amerika - fogalmazott Kerry - határozottan és folyamatosan elkötelezett a térség biztonsága és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása mellett." (Kivéve persze, ha Izraelről van szó - a szerk.)
Közben az amerikai kongresszus alsóházában republikánus és demokrata politikusok ritkán tapasztalható összefogása kezd kialakulni az Észak-Korea ellen foganatosítandó szankciók ügyében. Nancy Pelosi, a Demokrata Párt képviselő-csoportjának vezetője szerint valószínűleg a jövő héten terjesztik elő szavazásra a szankciós csomagtervet. Ebben várhatóan olyan bankok és magánszemélyek ellen hoznának büntetőszankciókat, amelyek és akik megkönnyítik az észak-koreai atomprogramot.
(MTI nyomán)