Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf, amelynek "tudósok kritikai jegyzeteivel" ellátott kiadását pénteken dobták piacra a szerzői jogok lejárta után.
Zoom
A négyezer példányban kiadott, mintegy kétezer oldalas, "magyarázatokkal" ellátott változatra már január 8-i megjelenése előtt hatalmas volt a kereslet, mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett rá.
Sajtóértesülések szerint az 59 euróba kerülő könyv egy példányát már újra árulják az Amazon németországi honlapján tízezer euróért - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Zoom
Az egyik eredeti kiadás
Az 1925-ben először megjelent könyv szerzői jogait Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a müncheni Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy két kötetben kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos "politikailag korrekt" történész dolgozott három éven át.
Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás "eloszlatja a könyvet övező mítoszt".
(MTI nyomán)