A külföldiek által elkövetett bűnözésről évekig hallgattak az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. A kölni támadások után viszont hosszú idő óta először nyíltan beszélnek politikusok és rendőrségi vezetők a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről, amit eddig politikai inkorrektségnek neveztek volna Németországban – írja a Die Welt.
Zoom
A kölni támadások után Észak-Rajna-Vesztfália egyre több városában tartanak rendőrségi razziákat, a hétvégén például Düsseldorfban voltak ilyen akciók a főként észak-afrikai bevándorlók lakta kerületben.
Titkolóztak, hogy zavartalanul folytathassák a migránsbarát propagandát
"Egy eddig Németországban ismeretlen bűnözési forma ütötte fel a fejét: bandákba verődött férfiak körbeveszik a nőket, kirabolják és szexuálisan is zaklatják őket" – mondta Dieter Schürmann, a tartomány bűnügyi hivatalának vezetője.
A kölni támadók szinte kivétel nélkül bevándorlók voltak - mondja ki a mindenki által ismert igazságot Ralf Jäger, a tartomány belügyminisztere. A tartományban virágzik egy, a rendőrségi körökben régóta ismert bűnszervezet is, tagjai kivétel nélkül észak-afrikaiak.
A német titkosszolgálat egyik munkatársa szerint egy 2014. októberi bizottsági ülésen a tartományi képviselők párthovatartozás nélkül egyetértettek abban, hogy a bevándorlók között van egy különösen problémás kör, a család nélkül érkező, főleg marokkói és algériai fiatalok közül sokan kötnek ki az alvilágban.
Mértéktelen alkoholfogyasztás, nők molesztálása és főleg bolti lopások írhatók a számlájukra.
Az akkori találkozón részt vevők azonban abban is egyetértettek, hogy mindezt nem lenne szerencsés nyilvánosságra hozni, mert elősegítené az idegenellenes hangulat elharapózását, és löketet adna olyan bevándorlásellenes pártoknak, mint az AfD.
A bűnözőket védték, nem az áldozatokat
Németországban 2008 óta van hatályban egy rendelet, miszerint az elkövetők etnikai hovatartozása csak akkor fedhető fel, ha az nyomozati szempontból döntő lehet. A cél az volt, hogy "megóvják a különböző etnikumokat a megbélyegzéstől". A német rendőrség e miatt a rendelet miatt ódzkodott a bűnelkövetők származási országának felfedésétől.
Jäger ezzel szemben legutóbb már úgy nyilatkozott, hogy az egyenruhások "félreértelmezték a jogszabályt", és igenis nyilvánosságra lehet hozni a bűnelkövető kilétét.
A témában a liberálisok és az álkonzervatívok hallgatnak. A két pártnak azért is különösen kényelmetlen a jelenlegi helyzet, mert ketten hozták tető alá a 2008-as rendeletet.
Kiutasításban gondolkodnak - de csak a betolakodók egy töredéke esetében
Különös szövetség van kialakulóban. A Spiegel szerint Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök gyorsított eljárással utasítaná ki az Algériából és Marokkóból származó "menekülteket". A tervek szerint hasonló sorsa jutnának a balkáni országokból (Bosznia-Herzegovina, Macedónia, Szerbia, Montenegró, Albánia és Koszovó) érkezők is.
Németországban egyre több menedékkérelmet adnak be algériaiak és marokkóiak, bár ők sem politikai üldöztetésnek, sem háborúnak nincsenek kitéve. Az álkonzervatívok szeretnék elérni, hogy Algériát, Marokkót és Tunéziát nyilvánítsák biztonságos származási országoknak, de ehhez hiányzik még a szocdemek beleegyezése.
A hazafiakat tartják a fő veszélynek, nem a muszlim hordákat
A német lapok szerint Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter nemsokára nyilvánosságra hozza a bűnözés és a bevándorlás problémáját körbejáró jelentését ("Kriminalität und Zuwanderungsproblematik").
A szilveszteri események azonban könnyedén felkorbácsolhatják az indulatokat, és kedvezhetnek a "szélsőségeseknek",
figyelmeztet Hölger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke. Ezt jelzi, hogy megszaporodtak a kontinensfoglalók elleni támadások. Csak az elmúlt évben közel 500 elkövetőt fogtak el a menekültszállások elleni támadások miatt.
(Die Welt - Origó nyomán)