Két hónap áll rendelkezésre, hogy az Európai Unió megoldja a migrációs válságot, máskülönben a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet összeomolhat - közölte kedden az Európai Parlament strassburgi plenáris ülésén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetében viszont a lengyel politikus ennél súlyosabb következményekre is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott: a külső határok védelme a hatékony migrációs politika előfeltétele, anélkül a schengeni övezet felbomlásánál súlyosabb következményekkel is számolni kell. A migrációs és menekültválságot egyúttal az unió létét fenyegető kihívásnak nevezte.
Tusk úgy vélte: a márciusi uniós csúcs az utolsó pillanat annak felmérésére, hogy működőképes-e az unió migrációs stratégiája.
"Hónapok óta hangsúlyozom, a válság kezdete óta, hogy a határok védelmének nincs jó alternatívája. Ez minden hatékony migrációs politika elengedhetetlen feltétele" - húzta alá Tusk.
A politikus egyúttal rámutatott: a politikai területen elért haladás dacára világos, hogy több téren is "teljesítési deficit" tapasztalható; nem halad a kellő ütemben az úgynevezett hot spotok felállítása, a biztonsági ellenőrzések végrehajtása, a "menekültek" áthelyezése, valamint a visszautasított menedékkérők hazaküldése. A Törökországgal megkötött akcióterv, ígéretes ugyan, de még meg kell hoznia gyümölcsét - húzta alá Tusk.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vitában arra szólított fel, hogy mindent meg kell tenni a schengeni övezet megmentése érdekében. A luxemburgi politikus hangsúlyozta: felül kell emelkedni a "nemzeti önzésen", s vissza kell térni "az építés és szolidaritás úttörő szellemiségéhez". A politikus úgy vélte: Schengenen nem szabad változtatni. Utalt a napi több mint másfélmillió emberre, akik országhatárokon át ingáznak és a közúti szállításra is. "Ha Schengen elbukik, az sokba fog kerülni" - húzta alá Jean-Claude Juncker.
Tusk és Juncker is beszélt a vitán - melynek hivatalosan a decemberi uniós csúcs volt a témája - a brit uniós tagságról tartandó népszavazásról. Tusk elmondta: a referendum kimenetele most megjósolhatatlanabb, mint korábban bármikor. Tusk tudatta: megállapodásra törekszik a britekkel a London által szorgalmazott reformokról. Mint mondta: sikerült haladást elérni a David Cameron brit kormányfő által sürgetett lépéseket illetően, de nem lesz könnyű megállapodni a februári uniós csúcson. "Sürget az idő" - húzta alá Tusk.
Jean-Claude Juncker szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Cameron által felvetett kérdések egyikét sem lehet egyszerűen és gyorsan rendezni, de méltányos megállapodásra törekszik Londonnal. "Az EU erősebb Nagy-Britanniával, és Nagy-Britannia is erősebb az unióval" - hangoztatta Juncker.
Nem apad a migránshullám a nyugat-balkáni útvonalon
Az új évben naponta átlagban 2100 migráns lépte át a horvát-szlovén, előtte pedig a szerb-horvát határt - derül ki a két ország belügyminisztériumának honlapján közölt adatokból.
A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 600 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.
Miro Cerar szlovén miniszterelnök ezért levélben fordult az Európai Unió (EU) tagországainak vezetőihez, hogy találjanak közös megoldást a migránsválság kezelésére, és - mint fogalmazott - nem csak verbális megoldást, mert milliók várnak, hogy elindulhassanak Európába. Cerar úgy véli: nemcsak szíriai menekültekre kell számítani tavaszra, hanem gazdasági migránsokra is Afganisztánból, Irakból és Észak-Afrikából.
A kormányfő újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta: az EU külső határait kell ellenőrizni, a görög-török, valamint a görög-macedón határt. "Ezért azt kértem a tagállamoktól, hogy segítsük ebben a macedón kormányt" - húzta alá.
Amennyiben Németország és Ausztria szigorít a migránsok fogadásán, a szlovén kormány Horvátországgal közös határán azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint nyugati szomszédai - jelentette ki a továbbiakban Cerar, majd hozzáfűzte: "ugyanakkor ez negatív dominóhatást válthat ki, ami veszélyezteti a Balkán biztonságát, amely még mindig nagyon törékeny".
A kormányfő szerint közös európai erőfeszítések szükségesek, és a migránsokat a macedón-görög határon kell feltartóztatni.
Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 418 615 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt szombaton 2556, vasárnap 1708, hétfőn 1783 migráns lépte át.
A hideg sem tántorítja el őket
A hőmérséklet napok óta fagypont alatt van, a migránsok fagyoskodnak a balkáni útvonalon, naponta mégis körülbelül ezren lépik át a macedón-szerb határt, és az érkezők között sok a gyerek - számolt be a presevói befogadóközpontban tapasztaltakról az al-Dzsazíra balkáni irodájának tudósítója az arab hírtelevízió honlapján.
A nyugat-balkáni útvonal központjának számító szerbiai település befogadóközpontjába nyáron naponta 5-6 ezren érkeztek, novemberben Macedónia és Szerbia is szigorított az ellenőrzésen, így már csak a háborús övezetből érkezőket engedik be az említett országokba, ennek dacára, valamint a csapadékos időjárás és a hideg ellenére így is naponta több mint ezren érkeznek.
A helyszínen tartózkodó orvosok főleg megfázásos betegeket kezelnek, sok gyereknek okozott légzési problémát a szokatlanul hideg időjárás.
(MTI nyomán)