Csaknem egy év börtönbüntetésre ítélték szerdán a török hatóságok Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértéséért azt a nőt, aki középső ujját mutatta az államfőnek egy 2014 márciusában tartott tiltakozáson - számolt be a helyi média.
Filiz Akinci közgazdász előbb kifütyülte a politikust, majd bemutatott az akkoriban a miniszterelnöki posztot betöltő Erdogannak a török ellenzék fellegvárának számító Izmirben egy gyűlésen, amelyen Erdogan az akkori választási kampány keretében jelent meg.
A nőt egy izmiri bíróság hat hónapnyi szabadságvesztésre ítélte, amelyet kiszabása után azonnal a duplájára emeltek, mivel egy köztisztviselő ellen követte el a bűncselekményt. Végül 10 nappal - azaz tizenegy hónap és húsz napra - csökkentették a nő büntetését jó magaviselet miatt - számolt be a Dogan török hírügynökség.
A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő sértések miatt, és az ilyen eljárások száma különösen Erdogan 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg.
Az esetek többségében a sértések miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.
(MTI)