Hazudik az Iszlám Állam, aki a hétfői propagandavideója végén azt állítja, hogy megfejtett egy hivatalos titkosítási technikát, és szemléltetés kedvéért egy PGP-vel titkosított e-mailt is közölt - közölte hétfőn Edward Snowden volt nemzetbiztonsági elemző.
A dzsihadista terrorszervezet hétfőn számos fenyegetést osztott ki Európa-szerte. Közzétett videójuk mellett szerepelt egy e-mail is. A propagandavideó végén egy legördíthető üzenet szerepel, ahol a dzsihadisták állításuk szerint PGP-kódot használnak a szöveg titkosítására.
Már régóta aggasztja a kormányokat és hírszerzéseket annak a lehetősége, hogy az Iszlám Állam tagjai kódolt üzenetekkel kommunikálnak egymással. Ha PGP-féle rendszert használnának, akkor szinte lehetetlen lenne megfejteni őket.
A PGO (Pretty Good Privacy) egy számítógépes program, ami titkosításra és hitelesítésre egyaránt használható. A program első verziója még 1991-ben készült, ma már a legelterjedtebb módja annak, hogy bárki megvédje adatait a kíváncsi szemek elől.
A dzsihadisták hétfői videójuk végén szereplő szöveggel pont ezt a látszatot szerették volna kelteni - jelentette ki az NSA volt munkatársa, Edward Snowden, aki szerint a kódolt rész értelmetlen üzenet.
A Twitteren figyelmeztetett mindenkit: a titkosító kulcs azonosítója egyértelműen hibás, nem egyezik a karakterszám.
Az állítólagos Iszlám Állam-hadművelet kezdeti ideje sem egyezik, mivel 3 nappal "régebbi", mint maga a kódolás. Szerinte azok, akik ezt a fals hírt David Cameron brit miniszterelnök képe mellé teszik - aki köztudottan támogatja a PGP-kódolás megszüntetését - , és a titkosítás ellen lobbiznak, csak tovább segítik az Iszlám Államot a Nyugat átverésében. Mellesleg korlátozzák a személyes online kommunikáció biztonságosságát.
(The Independent - Híradó nyomán)