Bőven akadt dolguk a kölni rendőröknek a karneváli szezon első napján. A német városban megerősített szolgálatot tartanak az egyenruhások, hogy megakadályozzák a szilveszteri erőszak megismétlődését. Az első farsangi napon több feljelentés érkezett szexuális bűncselekmény miatt.
Zoom
A pénteken 6 órakor készített mérleg szerint 224 feljelentést tettek addig a rendőrségnél, 18-at szexuális bűncselekmény miatt. Ezek skálája a "szexuális sértegetéstől" a nemi erőszakig terjed.
Szabadságkorlátozó intézkedés 181 alkalommal volt, és elrendeltek 467 kitiltást. Intézkedéssel szembeni ellenállás miatt 13 esetben kellett fellépni, ennek során 11 rendőr könnyebben megsérült.
Feljelentést 143 esetben testi sértés, 23 esetben zsebtolvajlás, 6 esetben rablás miatt tettek.
A közlemény szerint az esti órákban az alkoholfogyasztás növekedése miatt "sajnos az agressziós potenciál is emelkedett", a rendőröknek így "egyre gyakrabban kellett közbelépniük az eszkaláció megakadályozása érdekében". Ugyanakkor a megerősített jelenlétre és a korai beavatkozásra épülő "taktika bevált", a bűnözőket vagy erőszakoskodó, ittas embereket kitiltották a karneváli helyszínekről, "illetve korán kivonták őket a forgalomból" – közölték.
A Rajna-vidéki városban csütörtökön 11 óra 11 perckor kezdődött el a karneváli szezon, az utcai mulatságok február 9-ig tartanak. A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt megszigorították, a nagyvárosban két 12 órás műszakban összesen több mint kétezer rendőr ügyel a biztonságra.
Frissítés: a belgiumi riporternő esete:
2. frissítés: 17 éves afgán erőszakolt
Kölnben 22 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon első napján a németországi nagyváros rendőrségének péntek délelőtt közölt adatai szerint.
A bejelentett esetek száma nemcsak a kora reggel készített első mérlegben szereplő 18-hoz, hanem az utóbbi évekhez képest is emelkedett. Tavaly a kölni utcai karnevál első, a nők farsangja néven is ismert eseményén 10 szexuális bűncselekményt, 2014-ben pedig 9 ilyen esetet regisztráltak. A növekedés annak tulajdonítható, hogy megváltozott az áldozatok viszonyulása az elkövetett cselekményekhez - mondta Michael Temme, a kölni rendőrség bevetési vezetője. (És semmiképpen sem annak, hogy egymillióval + néhány százezerrel több muszlim van azóta az országban... - a szerk.)
A 22 bejelentett eset közül az egyik arról szól, hogy egy biztonsági őr 25 euró megfizetése vagy egy csók ellenében akart beengedni egy nőt egy rendezvényre. Michael Temme szerint egy ilyen esettel tavaly még egész biztosan nem fordultak volna a rendőrséghez. A változás vélhetően a szilveszteri szexuális támadások és rablások hatására következett be.
A 22 eset közül kettő súlyos. Az egyik csütörtök délután történt, egy 42 éves belga televíziós újságíró nőt molesztáltak és sértegettek, miközben élő adásban közvetített a karneválról. A másik eset péntekre virradó éjjel történt, egy nőt leütöttek és megerőszakoltak - mondta a rendőri vezető. A Bild című lap értesülése szerint az áldozat egy 22 éves kölni lakos, a feltételezett elkövető egy 17 éves afganisztáni menedékkérő.
A Bild szerint a bejelentett esetek többsége a szóbeli erőszak kategóriájába, az úgynevezett szexuális sértegetési ügyek közé tartozik.
Korábban írtuk: Újabb szexuális támadások Kölnben - egy riportert élő adásban molesztáltak
A rendőrség hat ilyen esetről tud a karnevál első napján. Egy 42 éves belga televíziós újságíró nőt akkor molesztáltak, amikor élő adásban közvetített.
A rendezvény rendkívüli biztonsági készültség mellett zajlik, és több mint kétezer rendőr, valamint térfigyelő kamerák is vigyáznak az emberek biztonságára.
Ennek ellenére az egyik esetben két, egyelőre ismeretlen elkövető molesztált egy 42 éves belga televíziós újságíró nőt, aki éppen élő adásban közvetített a karneválról.
A további esetek pedig nők "illetlen megérintésével", illetve "szexuális alapú sértegetésével" kapcsolatosak.
(Híradó)