Ausztria különféle kerülőutakon visszakérné az Európai Uniótól az előző évben a menedékkérőkre fordított többletkiadásait, amelyek Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint 600 millió eurót tesznek ki - számolt be szombaton a Kurier nevű osztrák lap.
A tárcavezető Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzett, január 25-én kelt levelében jelölte meg ezt az összeget. Mint írta, Ausztria átlagosan évente 35 ezer menedékkérő ellátásával képes megbirkózni, 2015-ben azonban 90 ezren adtak be menedékkérelmet az országban, tehát 55 ezerrel többen az átlagosnál.
Zoom
Osztrák katonák beöltözve a fajközi találkozóhoz
Amennyiben minden menedékkérő 11 ezer eurós költséget jelentett az osztrák hatóságoknak, akkor ez összesen valamivel több mint 600 millió eurós többletkiadást tett ki.
A Kurier szerint Schelling ismét azt kérte Brüsszeltől, hogy ezt az összeget ne számolják hozzá a megengedett költségvetési deficit mértékéhez. Ezen felül a pénzügyminiszter a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) forrásainak növelését és egy új elosztási rátát szeretne, amelyben a "menekülteket" nagy számban felvevő országok, például Ausztria, Németország és Svédország nagyobb súllyal esne latba.
Zoom
Kismartonban (Eisenstadt) is üdözölték a betolakodókat, most jöhet a pénz az önzetlen befogadásért
Schelling a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségek fedezésére megcsapolná az Európai Szolidaritási Alapot, amely alapesetben a legnagyobb természeti csapások okozta károk enyhítésére szolgál, valamint az EU költségvetéséből fel nem használt pénzösszegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak adná.
"Ismét világossá kell tenni, hogy egy összeurópai probléma súlyát nem viselheti két-három ország" - írta a Kuriernak címzett közleményében Schelling. Arra nem tért ki, hogy az ázsiai és afrikai problémákból miért kell hagyni, hogy összeurópai legyen, és miért annak áll feljebb, aki vállalta, hogy beengedi a hordákat az országán át Európába.
Az osztrák lap úgy tudja, Schelling javaslatait európai uniós kollégái elé terjeszti a pénzügyminiszterek következő találkozóján.
(MTI nyomán)