A többségében kurdok lakta észak-szíriai Tell Ábjád határvárosban 2011-től tavaly nyárig felváltva két iszlamista terrorszervezet, az En-Nuszrá Front és az Iszlám Állam gyakorolt rémuralmat, fejezte le, fojtotta vízbe tömegesen a kurdokat és az örmény keresztényeket. A Kurd Népvédelmi Egységek nevű fegyveres szervezet 2015 nyarán azonban Tell Ábjád várost is megtisztította a Nyugat kedvenceitől, s a muszlim kurdok egyik első intézkedése volt az iszlamisták által felgyújtott és megszentségtelenített örmény keresztény templom helyreállítása – írja az El-Mászdár hírportál.
Zoom
Tell Ábjád – a Szent Kereszt örmény templom bejárata
Tell Ábjád (= fehér domb - تل أبيض) kettészelt város Észak-Szíriában, illetve Akcakale (= halovány vár) néven Dél-Törökországban. Valójában egy, ám országhatárral elválasztott településről van szó. Tell Ábjád és Akcakale (ejtsd: Ákcsá) olyan, mint például a magyarok számára a Duna bal partján levő megszállt Révkomárom, illetve a folyó jobb partján levő Kis-Komárom. A török és a szíriai városrészben vegyesen arabok, kurdok és örmény keresztények élnek. A kurdok a város mindkét részét Giré Szipi-nek, az arabok Tell Ábjádnak, míg a törökök Akcakalénak mondják. A manapság határ menti várost még az Oszmán Török Birodalom idejében az örmény keresztények virágoztatták fel, ám 1915-ben a törökök itt is tömegmészárlást hajtottak végre a náluknál magasabb civilizációs szinten álló örmény keresztények körében.
Zoom
Az országhatárral kettészelt város: Tell Ábjád és Akcakale
Szíriában az úgynevezett „arab tavasz” szinte utolsó fuvallataként a külföldről sugallt felkelés kezdetén, 2011-ben a török-szíriai határ menti Tell Ábjád város szíriai része az iszlamista terroristák kezére került. Az El-Ká'idá szíriai fiókszervezete, a Dzsábhát en-Nuszrá (جبهة النصرة لأهل الشام – Levante Népét Megsegítő Front) a városban több száz polgári személyt végzett ki a rá jellemző brutalitással. Az En-Nuszrá Front 2012-ben Tell Ábjád városban az Isztiklál (Függetlenség) örmény keresztény templomot börtönné változtatta, s az udvarán főleg kurdokat és örmény keresztényeket fejeztek le, fojtottak vízbe. Az En-Nuszrá Front terroristái 2013. augusztus 5-én 330 asszonyt és idős embert, illetve 120 gyermeket gyilkolt meg Tell Ábjádban.
Zoom
Lefejezés az örmény Szent Kereszt-templom udvarán
2013-ban a Tell Ábjád feletti uralmat a Szíriában is garázdálkodó legnagyobb terrorszervezet, az Iszlám Állam vette át, s a városban ellenőrzést gyakorolt a Törökországba vezető utánpótlási útvonal felett. Az Iszlám Állam Tell Ábjádon keresztül is szállította a lopott kőolajat Törökországnak, valamint ezen a településen keresztül bonyolította le a virágzó emberkereskedelmet is. Az iszlamisták 2013. október 27-én felgyújtották a Szent Kereszt- vagy más néven Függetlenség (Isztiklál) örmény keresztény templomot, a tornyáról leverték a keresztet, s helyébe kitűzték a terrorszervezet zászlóját. Az egyik fényképünkön a török nyelvű, de örmény betűkkel írt, megperzselődött Újszövetség Apostolok cselekedetei című könyvének 25. fejezete látható. A terroristák a templomban található imakönyveket és bibliákat is felgyújtották, az értékesebb kegytárgyakat elrabolták.
Zoom
Megperzselt Újszövetség a Szent Kereszt-templomban
A Szent Kereszt- vagy Isztiklál (Függetlenség) örmény keresztény templomot Tell Ábjádban 1924-ben építették az első világháború idején, 1915-ben a törökök által meggyilkolt mintegy másfél millió örmény keresztény emlékére a népirtást túlélők. Az iszlamisták ellen Szíriában és Irakban kérlelhetetlen harcot vívó muszlim kurdok szíriai fegyveres szervezete, a Kurd Népvédelmi Egységek a Szabad Szíriai Hadsereggel vállvetve 2015 nyarán elkeseredett küzdelem után kikergették az Iszlám Állam fegyvereseit Tell Ábjádból. A Kurd Népvédelmi Egységek a Szabad Szíriai Hadsereggel együttműködve 2014 májusában indított offenzívát Tell Ábjád és más észak-szíriai település felszabadítására. Június 14-én a sunyi, kétkulacsos törökök – akik korábban a harcok elől menekülő polgári személyek előtt lezárták a határt – az akkorra teljesen körülzárt Tell Ábjádból patkányok módján menekülő IÁ-terroristák előtt viszont megnyitották a határt, így a fegyveres iszlamisták szépen átsétálhattak a török oldalra, Akcakaléba...
Zoom
A belülről kimeszelt örmény keresztény templom
Tell Ábjád város felszabadítsa után a kurdok és az életben maradt örmény keresztények előbb kitakarították, majd belülről kimeszelték az Isztiklál templomot, összeszedték a félig elégett, megperzselődött imakönyveket, Bibliákat, eltüntették a templom megszentségtelenítésének nyomait. Tell Ábjád kurd többségű városi vezetése a napokban úgy döntött, hogy kívülről is restaurálják, statikailag helyreállítják a súlyosan megrongált örmény keresztény templomot.
Hering József – Kuruc.info