Az Oscar-díj esélyeseinek szánt ajándékcsomagban szereplő izraeli luxusutazás lemondására szólították fel a jelölteket a palesztin területek izraeli megszállása és a telepesítés miatti bojkott hívei.
A BDS (Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók) nevű globális kampány támogatói illuzórikusnak tartják az izraeli-palesztin konfliktus béketárgyalások útján való rendezését, és inkább a zsidó állam elleni bojkottot szorgalmazzák a dél-afrikaiak korábbi apartheidellenes harcától ösztönözve.
"Gázában nincs éhezők viadala, az évek óta tartó izraeli megszállás és ostrom miatt van viszont valódi éhezés" - mondta Omar Bargúti, a BDS palesztin területeken dolgozó bizottságának tagja az Éhezők viadala című kasszasikerre utalva. "Reméljük, hogy az Oscar-díj jelöltjei erkölcsi alapon elutasítják az ingyenes (izraeli) propagandát" - tette hozzá.
A turizmusért felelős izraeli minisztérium egy hete jelentette be, hogy figyelemfelkeltő kampányt indít, amelyben hollywoodi csillagok segítségével hirdetné a közel-keleti ország látványosságait. Ennek részeként ajánlottak fel tíznapos luxusutazást a legjobb férfi és a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi és a legjobb női mellékszereplő, valamint a legjobb rendező kategória Oscar-jelöltjeinek, köztük Leonardo DiCapriónak, Matt Damonnak, Jennifer Lawrence-nek, Sylvester Stallonénak, Christian Bale-nek és Kate Winsletnek.
"A palesztin művészek és a civil társadalom arra számít, hogy ezek a hollywoodi csillagok a lelkiismeretükre hallgatva cselekszenek, és nem adják a nevüket a kétségbeesett izraeli lépésekhez, amelyekkel (a zsidó állam) takargatni akarja háborús bűneit és a palesztin néppel szembeni rasszizmusát" - írta közleményében a BDS palesztin szervezete.
Az Oscar-díj jelöltjei minden évben értékes ajándékokat kapnak, idén egyes csomagok értéke eléri a 200 ezer dollárt (55,3 millió forintot), amelyből az izraeli út értéke 55 ezer dollár (15,2 millió forint).
(MTI)