Kína támogatni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely "megfizetteti a kellő árat" Észak-Koreával a rakétaindításaiért – mondta pénteken a müncheni biztonságpolitikai konferenciát megelőzően Vang Ji kínai külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek.
Eljött az idő, hogy Phenjan magatartásáért szigorú határozattal szembesüljön – közölte a kínai külügyminiszter, aki szerint a cél az, hogy Észak-Korea visszakényszerüljön a tárgyalóasztalhoz.
Vang Ji viszont hangot adott aggodalmának amiatt, hogy az USA úgynevezett THAAD rakétavédelmi rendszert telepíthet Dél-Koreába, amely Vang szerint Kína ellen is irányulhat.
Kínai politikai körökben úgy vélik, hogy a THAAD nem kis részben Kína, illetve Oroszország ellen irányul, és elősegíti egyfajta katonai szövetség létrehozását is az Egyesült Államok, Dél-Korea, illetve Japán között.
Ugyancsak pénteken Münchenben találkozott John Kerry amerikai külügyminiszter dél-koreai kollégájával. A Reutersnek egy dél-koreai védelmi tisztségviselő névtelenségbe burkolózva azt mondta, hogy országa a jövő héten tárgyalni kezd az Egyesült Államokkal a THAAD rakétarendszerről.
A telepítés reakció arra, hogy Észak-Korea vasárnap pályára állított egy műholdat, ami azonban a nemzetközi közösség szerint csak ürügy volt ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétát próbáljon ki.
(MTI)