Szaúd-Arábia a törökökkel karöltve szárazföldi beavatkozással is fenyegetőzik és igyekezik megakasztani, késleltetni, megzavarni Bassár el-Ászád szíriai elnök Szíriai Arab Hadseregének, tehát a törvényes kormánynak a terrorszervezetek, s elsősorban az Iszlám Állam elleni győzelemsorozatát. Rijád amerikai és török háttértámogatást élvezve az elmúlt napokban egyre jobban feszíti a húrt, úgynevezett iszlám katonai koalíciókat szervez (arab és nem arab, de muszlim országok katonáiból – H. J.) a hatalmas kiterjedésű arab-félszigeti országtól délre és északra elterülő arab államokban folyó belháború kimenetelének befolyásolására.
Zoom
A szaúd-arábiai légierő UH-60 Blackhawk helikoptere
Szaúd-Arábia a szóbeli fenyegetéseken túllépve már jó ideje cselekvően is beavatkozik a délnyugati szomszédjában, Jemenben folyó polgárháború menetébe, amelynek egyik komponense a szunnita-zajdita sí'ita (húszi) szembenállás, de a küzdelem elsősorban az Ádeni-öblöt a Vörös-tengerrel összekötő, katonai és gazdasági szempontból stratégiai jelentőséggel bíró Báb el-Mándeb-szoros fölötti ellenőrzésért folyik. A belharcból pedig az egyik vagy a másik jemeni polgárháborús résztvevőt támogatva derekasan kiveszi részét a térségi nagyhatalmi pozícióra kandidáló szunnita-vahhábita Szaúd-Arábia és a Boldog-Arábiától földrajzilag kissé távolabbi sí'ita Irán.
Amint arról már hírt adtunk, Szaúd-Arábia a szíriai szárazföldi beavatkozásra való készülődés jegyében már tegnap harci repülőgépeket vezényelt a Törökország keleti részében, a szíriai határhoz közeli Incirlik katonai repülőtérre. Az AFP néhány órával ezelőtti jelentése szerint pedig Áhmád el-'Ászíri szaúd-arábiai tábornok, az úgynevezett Iszlám Állam-ellenes iszlám katonai koalíció szóvivője Brüsszelben, a koalícióban részt vevő országok találkozóján bejelentette, hogy Rijád további harci repülőgépeket küld Törökországba. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Yeni Safak című török lapnak adott nyilatkozatában már tegnapelőtt kijelentette: nem kizárt, hogy Törökország és Szaúd-Arábia szárazföldi haderő bevetésével közösen lép fel az Iszlám Állam ellen Szíriában. (Ami természetesen hazugság, mert Ankarát és Rijádot nem az egyébként általuk is támogatott Iszlám Állam és a többi iszlamista terrorszervezet szíriai tevékenysége zavarja, hanem Bassár el-Ászád szinte mindenütt támadásba lendülő hadserege – H. J.)
Zoom
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter
A szaúd-arábiai hadsereg az ország északi, Jordániával határos részén a szárazföldi beavatkozás előkészületeként kedden a koalíciós partnereivel kiterjedt hadgyakorlatba kezdett. Az egyértelműen külföldi beavatkozásra készülve a 18 napig tartó hadgyakorlaton mintegy 150 ezer katona, 300 harci repülő és 460 helikopter vesz részt. A hadgyakorlaton részt vesz a valójában szaúd-arábiai védnökség alatt levő Báhrájn, illetve az Egyesült Arab Emírségek is. Ha ránézünk a térképre, láthatjuk, hogy a szaúd-arábiai hadsereg szárazföldi útja Szíriába Jordánián, vagy Irakon keresztül vezethet, s mivel a közel-keleti viszonyokat tekintetbe véve elképzelhetetlen, hogy a sí'ita többség kormányozta, Iránnal jó viszonyban levő Irak engedélyezze területén keresztül haladni a törvényes szíriai kormány megdöntését célzó katonai erőket. Így aztán marad a térségben idegen testnek számító, a színfalak mögött Izrael, illetve nyíltan Amerika jóvoltából létező Jordánia Hásemita Királyság nyithatja meg a Damaszkuszba vezető utat a szaúd-arábiai haderő előtt.
Közben az orosz és a szíriai kormányzati légierő csapásainak köszönhetően Bassár el-Ászád elnök hadserege és a vele szövetséges libanoni sí'ita Hizbulláh egységei szinte az ország minden részében, így Damaszkusz, Idlib, Aleppo, Dárá'á és Látákijjá kormányzóságban sorra szabadítják fel a kisebb-nagyobb településeket, katonai repülőtereket és tisztítják meg a terroristáktól a szemben álló felek utánpótlását biztosító országutakat. Bassár el-Ászád elnök katonai sikerei váltották ki a kurdokat menetrendszerűen irtó törökök és a képmutató, más népek szenvedéseivel szemben sokszor teljesen szenvtelen Nyugat ellenkezését, ezért vádolják Oroszországot „népirtással”. Ezért lett olyan sürgős a törökök és a szaúd-arábiaiak számára, úgymond az Iszlám Állam, de valójában a szíriai kormánycsapatok elleni szárazföldi beavatkozás.
Zoom
A szaúd-arábiai tüzérség jemeni célpontokat támad
A Kurd Népvédelmi Egységek elnevezésű fegyveres szervezet a napokban az Aleppó kormányzóságbeli Menág falu határában levő katonai repülőtérről elűzték az iszlamista Nuszrá Front terroristáit. A térségben a menági repülőtér után a kurdok következő célpontja a török határhoz még közelebb levő Á'zár nevű város és egyáltalán nem meglepő, hogy a törökök máris figyelmeztették a kurdokat, ne merészeljék (!) elfoglalni az iszlamisták kezén levő várost. A kurdok viszont tovább haladnak előre Á'zár felé, s a törökök tegnap este ezért lőtték nehéztüzérséggel a Kurd Népvédelmi Egységeket és a kormánycsapatokat, azt hazudván a nagyvilágnak, hogy a kurdok lőttek át török területre. A törökök természetesen ezúttal is hazudnak – amiképpen az Iszlám Állammal fenntartott kapcsolataik ügyében -, mert a szíriai városka visszafoglalására készülődő kurdok részéről ostobaság lenne az országhatáron túli erős török hadsereget is maguk ellen fordítani.
Zoom
Kurd harcosok lövik Menág repülőterét
Nem nagyon szoktunk izraelieket idézni, de ezúttal a Jediot Áháronot című napilapnak a kurdok elleni tüzérségi támadásról szóló mai hírét röviden és frappánsan kommentelő, Ilán Ámojál nevű olvasó esetében kivételt kell tennünk. Amint fentebb említettük: a török tüzérség tegnap este hazug állításra hivatkozva tüzet zúdított az iszlamista terroristákat az elmúlt napokban Szíriában több fronton is megfutamító kurd erőkre, illetve szintén az Iszlám Állam és a vele szövetséges, hasonszőrű, a polgári személyeket tömegesen lefejező terrorszervezetek ellen küzdő Szíriai Arab Hadseregre (Bassár el-Ászád elnök kormánycsapaira – H. J.) Ne feledjük: Törökország, Amerika, Szaúd-Arábia és még sokan mások azt hazudják, hogy az Iszlám Állam nevű, egyébként általuk életre keltett „gólem” ellen harcolnak, illetve nem sokára fölveszik ellene a küzdelmet. Idézzük az izraeli olvasó kommentjét:
„A világ országai manapság kép csoportra oszthatók: 1. Azok az országok, amelyek kinyilatkoztatják, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam elleni küzdelemhez és valóban bombázzák az Iszlám Állam katonai erőit. 2. Azok az országok, amelyek kinyilatkoztatják, hogy csatlakoznak az Iszlám Állam elleni küzdelemhez, de valójában az Iszlám Államot támogatják – pénzügyileg, katonailag és más úton-módon. Abban a világban ugyanis, amelyben a médiának központi szerepe van a közvélemény formálásában, nem lehet nyíltan kimondani, hogy támogatsz egy embereket lefejező szervezetet. Törökország, Szaúd-Arábia és az Amerikai Egyesült Államok valójában támogatja az Iszlám Államot – mindegyik a maga módján.”
Hering József – Kuruc.info