Blokád van a Balkánon, a görög-macedón határ után már a szerb-horvát határon is nagy a feszültség.
Állandóak a tüntetések, a betolakodók egyre frusztráltabbak, hiszen azt látják, hogy naponta csak néhány százan utazhatnak tovább. A macedónok hol megnyitják, hol bezárják a határt, a horvátok pedig naponta mindössze egy vonatot küldenek, amin néhány száz migránst utaztatnak tovább. A helyzet egyre feszültebb, az esti órákban is óriási a tülekedés a macedón határnál.
Pattanásig feszült a helyzet a macedón határnál, a kerítésnél lévő átjárónál, ahol több mint egy napja nem engedtek át egyetlen migránst sem. Az ott torlódó bevándorlók egymást tapossák a kapu előtt, mindannyian közelebb akarnak kerülni a kapuhoz, hogy biztosan átjussanak, ha újra megnyitják. A migránsok dulakodnak és sokszor egymással is konfliktusba kerülnek – jelentette az M1 tudósítója Muci Attila a helyszínről.
Még a szendvicsekért is összeverekednek a görög táborban a migránsok és elfoglaltak egy elhagyatott motelt is Görögországban, onnan próbálnak éjjelente átjutni Macedóniába – jelentette Muci Attila.
Kabók Erika az M1 tudósítja a szerbiai helyzetről számolt be. Sidben mindennaposak a tüntetések, délutánonként körülbelül száz ember skandálja, hogy Horvátország nyisd ki a kapudat.
Frissítés: Tüntetés, torlódás, verekedés
2. frissítés: Áttörték a kerítést a kontinenshódítók a görög-macedón határon
Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a macedón-görög határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálják visszaszorítani őket - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója Idomeniből.
Elmondása szerint a macedón hatóságok akkor vetették be a könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Többen megsérültek. Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket.
3. frissítés: Egymást harcosoknak nevezik a határt áttörő békés menekültek
Allah akbarozva döntötték le a határkaput.
Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket. Mintegy 300 iraki és szíriai betolakodó azért döntötte ki a határkerítést, mert így kívánt tiltakozni az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé.
Miután a migránsok áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, és az ott lévő talpfák segítségével elkezdték lebontani a görög-macedón határon emelt kerítést, amelyet később át is szakítottak. A rendőrök könnygáz- és hanggránátokkal próbálták meg feltartóztatni a tömeget.
Ezzel egy időben a rendőrök megkísérelték helyreállítani a határátkelőn emelt, kidöntött szárnyas kaput. A „nyitott” határt a rendőrök védik, és további erősítés érkezett a határhoz.
Nagyon feszült a helyzet a migránsok között, egymással vitáznak, a kerítés közelében össze is verekedtek. Egy csoport ugyanakkor fehér zacskókat lobogtatva ment a kerítéshez, ők nem akarnak konfliktust a rendőrökkel - tette hozzá.
A tudósító szerint a migránsok száma Idomeniben a sorszámok alapján már meghaladja a 10 ezret, a görög hatóságok által közölt 6-7 ezres szám „már rég megdőlt”, és folyamatosan érkeznek Görögország belsejéből is a bevándorlók a határhoz.
Frissítés: Földi: elszánt tömegről beszélünk, nem zárhatóak ki a súlyos események
Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket. Ez várható volt, hiszen nem akkor kell felkészülni és védekezni egy ilyen helyzet ellen amikor a probléma van, hanem előtte - mondta Földi László a M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
A titkosszolgálati szakértő szerint nehéz lesz a migránsokat a Balkánon tartani. Egyrészt a helyzet azért veszélyes, mert a balkáni területen vannak olyan muszlim közösségek, amelyek korábban ott élve szerveződtek, másfelől elszánt tömegről beszélünk, s ha a helyzet eszkalálódik nem zárhatóak ki a súlyos cselekvések – mondta a szakértő, aki úgy látja, hogy a mai állás szerint a helyzet fokozódni fog.
Zoom
A szakértő szerint nem szabad hagyni, hogy Törökországból utánpótlás érkezzen.
Földi László úgy véli, hogy Németország cserbenhagyta Görögországot. A görögök egyedül nem tudják megoldani Európa védelmét, NATO-csapatokra lenne szükségük. Másrészt, Berlinből még nem érkezett olyan üzenet, hogy nem várnak több migránst.
Három dolgot kellene azonnal kezelni. Egyrészt a fegyverutánpótlást, a támogatást megszüntetni Szíriában. Másrészt Törökországot utasítani kellene arra, hogy semmilyen zsarolási technikával ne engedje tovább az embereket. Harmadrészt egyértelműen le kell szögezni, hogy ily módon emberek, teljese ellenőrzés nélkül nem léphetnek Európába - tette hozzá.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: