A nemzetgyilkos kancellár egy tartományi választási gyűlésen ismét felemelte szavát a határok lezárása ellen, valamint kifejezte segíteni akarását a "bajba jutott" görögök felé. Belpolitikai kérdésekről is nyilatkozott: szerinte az AfD ellen az a legjobb, ha tartós megoldásokat találnak a problémákra. A CDU előnye szűk két héttel a tartományi választásokon egyre fogy a keleti tartományokban.
"Aki az Aleppóra ledobott bombák vagy az Iszlám Állam (terrorszervezet) gyilkosai elől menekül, azt nem fogják sokkolni a görögországi állapotok" - mondta Angela Merkel a Volksstimme című újságban szerdán megjelenő interjúban a lap online felületén kedden ismertetett részletek szerint.
A nemzeti határok lezárása nem vezet a menekültválságot kiváltó okok megszüntetéséhez, és aki ilyet tesz, az "ráadásul kockáztatja, hogy hosszabb távon kárt okoz gazdaságunknak" - jelentette ki a "német" kancellár.
"Tartós, és holnap is vállalható megoldásokat kell keresnünk, és mindenekelőtt olyan megoldásokat, amelyek nem rögzítenek egyoldalúan valamit, amit más országoknak kell elviselniük" - tette hozzá Angela Merkel.
Elmondta, hogy Ausztria egyoldalú intézkedései miatt Görögország nyomás alá került. A március 7-ei uniós csúcson értékelik a helyzetet és döntenek a további lépésekről. "Görögországot nem szabad egyedül hagyni a problémával" - emelte ki a kancellár.
Kifejtette, hogy Görögország sokáig nem végezte el a feladatát, az uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) kiépítése túl lassan haladt, és Athén azt a vállalását sem teljesítette, hogy 2015 végéig kialakít 50 ezer menekültek befogadására alkalmas szálláshelyet, hogy megkönnyítse elosztásukat az uniós tagországok között. Ugyanakkor más országok sem teljesítették maradéktalanul vállalásaikat.
Hangsúlyozta: továbbra is az a célja, hogy a válságot "összeurópai döntések" révén kezeljék, amelyek "nem egyes országok kárára" valósulnak meg, és elvezetnek az EU-ba belépő menedékkérők számának csökkenéséhez.
Angela Merkel a helyi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő Szász-Anhalt tartományban megjelenő lapban a legutóbbi mérések szerint 17 százalékos támogatottsággal rendelkező Alternatíva Németországnak (AfD) nevű újonc, nemzetinek tűnő pártról szóló kérdésre azt mondta, hogy annak előretörése számára "politikusként azt jelenti, hogy a problémák tartós megoldásán kell dolgozni".
Amennyiben sikerül enyhíteni a menekültválságot, hasonló folyamat indulhat, mint az euróövezeti pénzügyi- és államadósság-válság idején, vagyis "visszaesik az olyan pártok támogatottsága, amelyek csak abból élnek, hogy tiltakoznak, és nemet mondanak valami ellen, és ismét erősödik majd a bizalom azon pártok iránt, amelyek megmutatták, hogy konstruktív munkát tudnak végezni" - mondta Angela Merkel.
(MTI nyomán)