Több száz kontinensfoglalót szállítottak vasárnapra virradó éjszaka a görögországi Pireusz kikötőjébe Leszbosz (Lészvosz) és Híosz szigetekről – derül ki a görög közszolgálati rádió jelentéséből. A beszámoló szerint 640 menedékkérő érkezett szombaton késő este az Athén melletti kikötővárosba. További mintegy kétezret vasárnap szállítanak a görög szárazföldre.
Szombat éjfél óta van érvényben az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyen tavaly egymillióan érkeztek. Mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba.
Elegendő személyzet hiányában a megállapodás átültetése a gyakorlatba csak a következő napokban indulhat meg. A menedékkérők ügyét továbbra is minden esetben egyénileg bírálják el. Mindazokat a migránsokat, akik nem nyújtanak be kérelmet, vagy akiknek a kérelmét elutasítják, visszaküldik. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátusz iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.
És a lényeg
Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ebben azok élveznének elsőbbséget, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton eljutni a kontinensre. Ezzel azt akarják elérni, hogy a szíriai "menekültek" számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele. Vasárnap két ember halt meg egy Leszboszra befutott, túlzsúfolt hajón.
(MTI nyomán)
Frissítés: Tízezer betolakodóra számítanak 24 óra alatt
A következő 24 órában csaknem tízezer újabb illegális bevándorló érkezhet a görög szárazföldre, miután megkezdték a görög szigetek kiürítését. Velük együtt már több tízezer migráns vesztegel Görögországban.
A görög szigetek eddig tele voltak migránsokkal. Miután azonban éjfélkor életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás – miszerint vissza kell fordítani azokat a migránsokat, akik éjfél után érkeznek a görög szigetekre – a görög hatóságok elkezdték a szigetek kiürítését. Ezzel választották külön azokat, akik éjfél előtt jöttek azoktól, akik éjfél után.
A következő 24 órában akár 10 ezer illegális bevándorlót szállíthatnak a görög szárazföldre.
Leszbosz szigeténél még az este befejeződött a beszállás a háromezer fő befogadására alkalmas kompra, amely az egyik legnagyobb hajó Görögországban, de úgy tudni, még mindig nem indították útnak a szigetről. A migránsok így már több mint 12 órája vesztegelnek rajta. Közben tudósítók arra figyelmeztetnek: az észak-görögországi befogadóközpontok már jelenleg sem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani a migránsok számára. Szakértők szerint kérdéses, hogy a görög hatóságok hogyan tudják majd ellátni az újabb tömeget.
Nyissátok meg a határokat! Ezzel a táblával tüntettek reggel a sínekre fekve a migránsok Idomeninél. Több ezren várakoznak továbbra is a görög-macedón határnál.
Ez persze nem újdonság, múlt szombaton már tiltakoztak az európai "rasszizmus" ellen az utánpótlás sínekre fektetésével:
A vasútállomáshoz közeli istálló szintén tele van sátrakkal. Korábban itt azokat azokat az állatokat tartották, amelyeket vonatokkal szállítottak tovább észak felé.
Közben továbbra is sokan embercsempészek segítségével próbálnak átkelni a tengeren. Voltak olyanok, akiknek vasárnap is sikerült eljutniuk Görögországig.
Aggódnak az olaszok
A balkáni útvonal lezárása miatt Olaszország a következő hónapokban kétszázezer migráns érkezésére számít a líbiai partoktól.
A kerítésépítések miatt már az elmúlt napokban is megnőtt a Földközi-tengeren érkezők száma és ismét egyre több köztük a - saját bevallása szerint - szír származású menedékkérő.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: