Belga nukleáris létesítmények ellen is terveztek merényletet az el-Bakraoui néven ismert fivérek, legalábbis a házkutatás során erre utaló jeleket találtak a hatóságok - derült ki a Kossuth Rádió tudósításából. A terroristák egy belga atomerőmű igazgatójának elrablását tervezték.
Zoom
Atomerőmű megtámadását tervezték, kémkedtek az igazgató után is
Az el-Bakraoui testvérpár a nukleáris létesítmény igazgatójának lakása előtt bújt el, és összesen 12 órányi felvételt készítettek a férfi napi rutinjáról. Azt tervezték, hogy elrabolják, és segítségével észrevétlenül bejutnak az atomerőműbe - írja a Daily Mail brit portál a Derniere Heure lap információi alapján.
Egy bokorban rejtőztek el, majd két ismeretlen férfival lopakodtak el a helyszínről egy lekapcsolt lámpájú kocsiban.
A terroristák "nukleáris terveiről" először februárban esett szó, mikor a hatóságok elkezdték összekötni a belgiumi szálakat a párizsi terrortámadással.
A felvételeket még a novemberi párizsi támadások előtt foglalták le a belga hatóságok egy házkutatás során, de a készítők személyazonosságára csak most derült fény.
A videókat egy elhagyott brüsszeli lakásban találták meg, de a korábban ott élők neveit a belga ügyész szándékosan visszatartotta - biztonsági okokra hivatkozott.
A belga nukleáris szövetségi ügynökség is támogatta a titkolózás ötletét, ők is úgy gondolták, hogy nem veszélyezteti semmi a nukleáris nemzetbiztonságot, és a dolgozók családjait is megnyugtatták, hogy nincs okuk pánikra.
Ezt követően a belga és francia hatóságok is azonnal fegyveres erősítést küldtek nukleáris létesítményeikhez, atomenergetikai programjaik riasztási szintjét pedig a legmagasabb fokozatra emelték.
Minden bombát bőröndökbe rejtettek - így mentek a repülőtérre
Az már korábban egyértelművé vált, hogy poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden végrehajtott terrortámadások elkövetői.
"Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak" - közölte Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere.
A polgármester arról számolt be, hogy a merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.
Kisebb autó érkezett, nem fért be a bomba
Nem sikerült minden előkészített robbanóanyagot a repülőtérre szállítaniuk a merénylőknek. A taxitársaság tájékoztatása szerint a rendelést felvevő diszpécser nem értette jól a három fő és csomagjainak elszállítására szóló rendelést, ezért az elkövetők kérése ellenére nem kisteherautó, hanem egy kisebb autó érkezett.
A taxis elmondása szerint nem is fért be minden csomag az autóba.
A merényleteket követő nyomozás folyamán, a brüsszeli Schaerbeek negyed lakásában talált nagy erejű bomba lehetett az elkövetők negyedik pokolgépe.
(Daily Mail - Derniere Heure - Híradó)