Hármas robbantásos merényletet követtek el pénteken a dél-jemeni Áden kikötővárosban, legalább huszonkét ember meghalt - közölte egy biztonsági forrás.
A tisztviselő elmondása szerint egy mentőautó robbant fel az Áden központjához közeli Manszúra negyedben, illetve két másik, gépkocsiba rejtett robbanószerkezetet hoztak működésbe a város nyugati részén lévő as-Saab nevű negyedében.
Az öngyilkos merényletek elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta a szélsőségesekhez közel álló Amak hírügynökség közlése szerint. A robbantásokat a Szaúd-Arábia vezette koalíció egyik ádeni támaszpontja elleni támadásnak nevezték.
Az arab-félszigeti országban polgárháború tombol az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség támogatásával bíró nemzetközileg elismert kormány között.
Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és a déli területekről sikerült is kiszorítania őket, így Ádenből is. A jemeni kormány székhelye jelenleg a déli kikötővárosban van.
A jemeni polgárháborúban létrejött hatalmi vákuum lehetővé tette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számára, hogy még jobban megvesse lábát az arab országban.
Az ENSZ adatai szerint eddig több mint hatezer ember, nagyrészt civilek haltak meg a jemeni konfliktusban.
(MTI)