A mexikói hatóságok pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint Joaquín Guzmán, ragadványnevén El Chapóként ("a Köpcös") is emlegetett mexikói drogbáró pénzügyeinek intézője volt.
Juan Manuel Álvarez Inzunzát, Guzmán feltételezett "kincstárnokát" azzal gyanúsítják, hogy tíz év alatt több mint négymilliárd dollárt mosott tisztára.
A mexikói rendőrség közleménye szerint a rendőrség és a hadsereg különleges egységei az ország délnyugati részében, Oaxaca államban vették őrizetbe a "Mídász király" becenevű Álvarez Inzunzát. A mindössze 34 éves férfi a feltételezés szerint egy kiterjedt, Mexikón kívül Kolumbiában, Panamában és az Egyesült Államokban is tevékenykedő pénzmosó hálózattal fenntartott kapcsolatain keresztül évente 3-400 millió dollárt mosott tisztára Guzmán bűnszervezete, a Sinaola kartell számára. Ez tíz év alatt több mint négymilliárd dollárt tett ki.

Juan Manuel Álvarez Inzunza, az El Chapóként ismert mexikói drogbáró pénzügyeinek intézője (MTI/EPA)
A mexikói hatóságok szerint ezenkívül egy Jalisco államban működő, a Sinaolával kapcsolatban álló bűnszervezet vezetője volt.
Álvarez Inunzát amerikai körözés alapján fogták el. Amíg az Egyesült Államoknak való kiadatásáról döntenek, előzetes letartóztatásba helyezték.
A Sinaloa drogkartell vezetőjeként ismert Guzmán tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül megszökött szigorúan őrzött börtönéből, és csak idén januárban, kiterjedt hajsza után sikerült őt újra elfogni.
(MTI)