Az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei a nap folyamán egy sor próbálkozást tettek arra, hogy bejussanak Hegyi-Karabah területére - közölte az Armenpress örmény hírügynökség szerint David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert köztársaság elnökének szóvivője.
Zoom
Martakert, 2016. április 3. - örmény tüzérségi állás a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah körzetben
"Ez nem sikerült nekik. Az azerbajdzsáni katonákat visszaszorították, tucatnyi veszteséget okozva nekik. Ezen kívül megsemmisítettek még öt T-90-es típusú harckocsit is" - tette hozzá.
Szavai szerint a helyzet kiélezett, de az örmények ellenőrzése alatt van. Összességében pedig 25 azerbajdzsáni harckocsit semmisítettek meg a harcok során - mondta Babaján.
Ugyanakkor a bakui védelmi minisztérium szerint az elmúlt órákban az azerbajdzsáni hadsereg 170 örmény katonával végzett és 12 páncélozott járművet semmisített meg.
A tárca közleménye szerint az azerbajdzsáni erők ellenőrzése alá vont stratégiai jelentőségű magaslatokon a hadsereg mérnöki és utász alakulatai erődítési munkálatokat végeznek, illetve azokat a terület vizuális megfigyelésére és tűzirányítási feldatokra használják.
Szombatra virradó éjszaka hirtelen éleződött ki a konfliktus. A tüzérség és a légierő bevonásával harci cselekmények indultak, és a felek egymást vádolják a tűzszüneti megállapodás megsértésével.
Vasárnap a bakui védelmi minisztérium egyoldalúan bejelentette, hogy leállítják a katonai akciókat. Ugyanakkor Jereván, és Hegyi-Karabah székhelye, Sztepanakert is arról számolt be, hogy a harcok folytatódnak.
Az el nem ismert köztársaság védelmi minisztériumában viszont bejelentették: a Hegyi-Karabahi Köztársaság hadserege kész tárgyalni olyan tűzszüneti ajánlatról, amelynek értelmében visszaállítanák a korábbi állapotokat.
Az örmény védelmi tárca szerint Azerbajdzsán hétfőn ismét lőtte Hegyi-Karabahot. A tájékoztatás szerint az azeri hadsereg az éjszaka folyamán a feleket elválasztó vonal teljes szakaszán aknavetőkből és más fegyverekből hevesen lőtte a térség lakott területeit és a hadsereg állásait.
Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) közölte, hogy a hét végi összecsapásokban 30 katona és három civil meghalt, valamint több mint kétszázan megsebesültek.
(MTI)