Jelentősen romlott tavaly a leminősítések és a felminősítések aránya az államadósok körében, mindenekelőtt a feltörekvő térségben - áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett éves összesítésében.
A nemzetközi hitelminősítő kimutatta, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok listáján 2015-ben 2:1 volt a rontott és a javított osztályzatok aránya. Egy évvel korábban ez az arányszám 0,8:1 volt, vagyis a cég abban az évben még több szuverén felminősítést jelentett be, mint ahány államadós besorolását rontotta.
A Fitch Ratings listáján szereplő államadósok 12,8 százalékának romlott tavaly a besorolása, a felminősített szuverén adósok aránya a teljes portfólión belül 6,4 százalék volt.
Egy évvel korábban 9,3 százaléknyi leminősítési arány jutott 11,2 százalékos felminősítési rátára - áll a hitelminősítő beszámolójában.
A Fitch Ratings szerint a tavalyi leminősítések csaknem háromnegyede a feltörekvő térségi szuverén adósokat sújtotta. A cég mások mellett Ukrajna, Oroszország és Brazília államadós-osztályzatait is rontotta, de a leminősített országok között szerepelt a fejlett ipari térségből Ausztria, Görögország és Japán is.
A Fitch az összesítésben kiemeli, hogy az általa besorolással ellátott szuverén adósok közül már csak tizenegyet tart nyilván a lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzattal, köztük az Egyesült Államokat, Németországot és Svájcot.
(MTI)