Izrael a már aláírt, részleteiben azonban nem ismert keretszerződés értelmében 2018-tól kezdve tíz esztendőn keresztül „a történelem legnagyobb biztonsági segélyét” kapja Amerikától. Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Mose Já'álon hadügyminiszter legutóbbi washingtoni látogatása során igyekezett a lehető legnagyobb összegű „biztonsági támogatást” kicsikarni, amely követelést néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok szenátusának 83 tagja által Obama elnöknek írt levele is nyomatékosított. A hírek szerint Washington az izraeli hadsereg megerősítésére 2018-tól tíz éven keresztül a soron kívüli juttatásokon kívül évente 3,7 milliárd dollárt utal át a zsidó államnak, ám Izraelben évi 4–4,5 milliárd dollárt „követelnek” - írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Jobbról balra: Obama elnök, Netanjáhu miniszterelnök, Mose Jáálon hadügyminiszter és Benny Ganz vezérkari főnök (egyenruhában) 2013-ban (fotó: Ávi Ohájon)
Izrael az idén „a történelem legnagyobb biztonsági segélyét” kapja Washingtontól. Magyarán, az amerikai adófizetők pénzéből a Fehér Ház biztosítja Izrael számára a környező államok további folyamatos terrorizálását, a megszállt, majd annektált szíriai Golán-fennsíkon és a megszállt ciszjordániai palesztin területeken kiépített, a nemzetközi jog szerint törvénytelen zsidó települések megtartásához szükséges katonai erőt. Az amerikai elhatározást megelőzte az Egyesült Államok szenátusa 83 tagjának (összesen 100 van belőlük – H. J.) Barack Obama elnöknek írt levele, amelyben kérték az izraeli hadsereg ütőképességét, a zsidó állam védelmi erejét biztosító, úgynevezett „biztonsági segély” minden eddiginél nagyobb mértékben történő megnövelését.
Zoom
A Vaskupola légvédelmi rakétaüteg Izraelben (fotó: Reuters)
Pontos összegről egyelőre még nem szólnak a hírek, ám a fentebb említett héber nyelvű hírportál úgy tudja, hogy a legújabb izraeli-amerikai keretmegegyezés alapján „Jeruzsálem 4-4,5 milliárd dollár közötti összegben követel (sic!) biztonsági segélyt, miután 2018-ban hatályát veszti a jelenleg még érvényes korábbi megállapodás.” A lap szerint washingtoni kormánykörökben úgy tudják, hogy 2018-tól 3,7 milliárd dolláros „biztonsági segélyről” lehet szó. Ám a cionisták és szekértolóik befolyásolta Szenátus fentebb említett 83 tagja ezenkívül arra is „felszólítja” (sic!) a Fehér Házat, hogy a harcászati rakéták kutatása és fejlesztése terén is működjön együtt Izraellel. A zsidó állam a „biztonsági segélyről” tíz évre szóló, tehát 2018 és 2028 között érvényes végleges szerződést kíván aláírni Washingtonnal.
Zoom
Az „elválasztó kerítés” (betonfalerőd) egy szakasza Ciszjordániában (fotó: El-Dzsazírá)
Izrael 2007 óta minden évben automatikusan 3,1 milliárd dollár „biztonsági segélyt” kap Washingtontól, ám ez az összeg nem tartalmazza az amerikaiak által különböző időszakokban a zsidó államnak juttatott jelentős kiegészítő összegeket, amelyekből az izraeli hadsereg „beszerezte”, például a légvédelmi rakétaütegeket, a kutatásra vagy az alagútjáratok bemérésére használt műszerek fejlesztésére, vagy a Gázai övezet ellen indított katonai hadjáratok folyamán bevetett izraeli fegyverek pótlására fordított összegeket. Izrael most az eddigi évi 3,1 milliárd dolláros „biztonsági segélyt” 2018-tól kezdve évi 4 - 4,5 milliárdra kívánja megemelni, természetesen az időnként juttatott rendkívüli, kiegészítő juttatásokon kívül.
Hering J. - Kuruc.info