Jelentősen csökkent a Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre érkezett migránsok száma áprilisban az előző havi és az előző évi adatokhoz képest - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a görög válságstáb kedden.
2015 áprilisában 13 556 migráns érkezett az Európai Unió területére, míg 2016 áprilisában mindössze 3469. A csökkenés az előző hónapok adataihoz képest is szembetűnő: januárban 67 415, februárban 57 066, márciusban pedig 26 971 migráns és menedékkérő érkezett a görög szigetekre.
Május első napjaiban is alacsony volt az érkezők száma: a hétvégén összesen 112 migráns kelt át az Égei-tengeren - jelentette az athéni válságstáb.
Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelése érdekében létrejött egyezmény március 20-ai életbe lépése óta a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.
A menedékkérelmek feldolgozása megfelelő szakértők hiányában lassan halad, emiatt egyre nő a regisztrációs központokban rekedt emberek száma. A görög hatóságok eddig mindössze alig 400 migránst küldtek vissza Törökországba.
(MTI)