Alapvető joguk a szülőknek, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermekük kórházi beutalása esetén egyikük állandó jelleggel bent lehessen a kiskorúval az egészségügyi intézményben – hívta fel a figyelmet közleményében a román egészségügyi és a munkaügyi minisztérium.
A két szaktárca illetékesei leszögezték: az egészségügyi minisztérium 2012/1284-es számú rendelete értelmében ez jog, és nem kiváltság. A törvény szerint, amennyiben egy 14 év alatti gyermeket az intenzív vagy bármelyik másik kórházi osztályon kezelnek, a szülők kérésére egyikük folyamatosan a beteggel tartózkodhat, a 14 és 18 év közötti kiskorúak esetében pedig akkor lehet jelen állandó jelleggel az egyik szülő, ha ebbe az osztályvezető főorvos, illetve a kórház vezetősége beleegyezik.
A két minisztérium azt követően adott ki nyilatkozatot a vonatkozó előírásról, hogy néhány napja Victor Ciorbea ombudsman támogatásáról biztosította azokat a nagyszebeni szülőket, akiknek megtiltották, hogy 14 évnél fiatalabb, a nagyszebeni gyerekkórházba beutalt gyermekükkel lehessenek. Az érintettek ennek nyomán online petíciót indítottak a visszaélések megakadályozása érdekében, a dokumentumot pedig már több mint nyolcezren írták alá.
A nagyszebeni szülők ráadásul arról is beszámoltak, hogy gyermeküket pszichikailag bántalmazták az intézményben, hazatérésük után hosszú időbe telt, amíg feldolgozták a kórházban egyedül töltött időt. A petícióban úgy fogalmaznak: az is előfordult, hogy egy–három éves gyermekek szüleinek nem engedték meg, hogy a kórházban maradjanak, arra hivatkozva, hogy nincs elég hely a felnőttek elszállásolására.
Egyes gyermekeket ráadásul az ágyhoz kötöttek, mert a személyzethiány miatt nem volt olyan alkalmazott, aki felügyelhette volna a kiskorút. Ionel Oprea, a gyermekek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes a napokban megbeszélést kezdeményezett az egészségügyi minisztérium képviselőivel annak érdekében, hogy megvizsgálják a nagyszebeni szülők által felsorolt panaszokat.
(Krónika)