Az Ukrajnában dolgozó "tisztességes újságíróknak, akik az igazat tudósítják", nincs mitől tartaniuk amiatt, hogy személyes adataik nyilvánosságra kerültek egy Kijev-párti honlapon - jelentette ki csütörtökön Jurij Tangyit, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnökének tanácsadója.
Tangyit sajtónyilatkozatában elismerte, hogy azoknak az újságíróknak, akik a frontvonal túlsó részén dolgoznak, akkreditáltatniuk kell magukat a szakadár Luhanszki, illetve Donyecki Népköztársaságban, mivel ezek a területek jelenleg nem állnak Kijev ellenőrzése alatt.
A tanácsadó ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ukrán hatóságok ellenőrizni fognak néhány újságírót azok közül, akik akkreditációt kaptak a szakadár területeken. Biztosított afelől, hogy Kijev semmilyen intézkedést nem tesz azon újságírók ellen, akik "az igazat tudósítják". Azokkal a sajtómunkatársakkal viszont, akik megsértik a törvényt, és "visszaélve engedélyükkel, ellenséges propagandát folytatnak, egyenként fognak a hatóságok foglalkozni" - közölte az SZBU-főnök tanácsadója.
Ukrán sajtójelentések szerint előző nap több mint négyezer, a kelet-ukrajnai szakadár területeken akkreditált ukrán és külföldi újságírónak - köztük mások mellett a CNN, az AFP, a Reuters, a BBC, a The New York Times, a Vice News és az al-Dzsazíra tudósítóinak - a személyes adatait, mobiltelefonszámait tette közzé a Kijev-párti önkéntesek által létrehozott, az oroszbarát szakadárokról adatokat gyűjtő Mirotvorec nevű honlap.
Az eset nagy felháborodást váltott ki, egyes források szerint néhány újságíró máris kapott fenyegető hívásokat, üzeneteket. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője aggodalmának adott hangot az újságírók biztonsága miatt. Valerija Lutkovszka, az ukrán parlament emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy a honlap törvénysértést követett el a személyes adatok közzétételével.
A kijevi ügyészség büntetőeljárást indított az ügyben, az eredmény borítékolható.
(MTI nyomán)