A Brazíliába vetett bizalom helyreállításának fontosságát hangsúlyozta Michel Temer ideiglenes államfő a beiktatása után tartott első nyilvános beszédében.
Fontos, hogy "Brazília minél előbb visszanyerje hitelességét" - mondta Temer a Dilma Rousseff államfő hivatalából való felfüggesztését, és az ideiglenes kormány beiktatását követő megszólalásában.
A képviselőház után csütörtökön a brazil szenátus is támogatásáról biztosította a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását. Az elnököt azzal vádolják, hogy meghamisította az államháztartás mérlegét. Az eljárás megindítása egyúttal azt jelenti, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Rousseffet, a brazil Munkáspárt politikusát.
"Fontos, hogy megnyugtassuk a nemzetet és egyesítsük Brazíliát" - jelentette ki Temer, aki "a nemzeti megváltás" kormányaként jellemezte az ideiglenes kormányt, amelyet befektetésbarát politika, ugyanakkor a Rousseff védjegyének számító, népszerű szociálpolitikai programok fenntartására utasította centrista és jobboldali pártokból álló kormányát.
(MTI)