Bizonyíték a csalásra: az osztrák belügyminisztérium közzétette a hivatalos választási eredményeket. Aki ide kattintva megnézi, mit jelentettek ezek az adatok a mintegy 11 ezer lakosú, festői Waidhofen an der Ybbs városkában, azt látja, hogy ott a szavazók 146,9 %-a (!) adta le szavazatát - írja blogján Lovas István.
Vagyis a lehetséges maximum (minden szavazásra jogosult szavaz is) majdnem másfélszerese. És az osztrák sajtó ezt „nem vette észre”. Ott így győzött a zöld Van der Bellen a szavazatok 52,7 százalékával, a 47,3 %-ot kapott szabadságpárti Norbert Hofer előtt. És ha „csak” a száz százalék szavazott volna, ki győz? Nem kellene újra számolni a szavazatokat az egész országban? - teszi fel a kérdést a lapszemle összeállítója.
Az FPÖ megtámadhatja a választási eredményt
„Mi van a választói kártyák összeesküvése mögött?” gúnyos címmel a Die Presse című vezető osztrák lap honlapjára tegnap 11 óra 32 perckor kitett cikke arról számol be, hogy az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) a választások megkérdőjelezésével fenyeget, miután a belügyminisztérium honlapjára „véletlenül” hibás adat került fel. (Mivel a „véletlen” hibát a Die Presse nyilván véletlenül nem nevezi meg közelebbről, nem tudni, hogy a fentebbi hamisításról van-e szó, amelyre a cikket kommentelő egyike hívja fel a figyelmet, vagy volt-e más is.) Az írás hozzáteszi, hogy az FPÖ az osztrák közszolgálati ORF-fel szemben is manipulációs vádat hangoztatott. A cikk „lead”-je (összefoglalója): „Az FPÖ a választások megtámadásával fenyegetőzik. A belügyminisztérium egy hibája tüzeli a hamisításról szóló híreszteléseket. Központi manipulációra semmiféle utalás nincs, de egy nem központi legalábbis elképzelhető”.