Észak-Rajna-Vesztfália német szövetségi tartomány fővárosában, az idén április eleje óta egészen június 19-ig jár föl s alá egy új csuklós villamos, amelynek felső részén németül és angolul ez olvasható: „Határok Nélkül – Szívélyesen üdvözöljük a menekülteket.” A villamoskocsi oldalainak jelentős részén pedig ifjú betolakodókból verbuvált „művészek” infantilis rajzai láthatók. A Határok Nélkül szervezet és a Düsseldorfi Sólymok – Németországi Szocialista Ifjúság nemsokára kiad egy CD-t is, amelyen düsseldorfi együttesek és betolakodók közösen énekelnek arról, hogy mennyire kell a németeknek toleránsnak lenniük – írja a report-D düsseldorfi hírportál.
Zoom
A kipingált düsseldorfi villamos (fotó: Katharina Zwar)
A Határok Nélkül Projekt („természetesen” a projekt megnevezése is angol nyelvű Németországban – H. J.) és a Düsseldorfi Sólymok – Németországi Szocialista Ifjúság nevű szervezet közös kezdeményezésére a Rajna-menti nagyvárosban tizenkét ifjú betolakodó graffiti„művészt” kértek föl arra, hogy az egyik, jóformán az egész városon áthaladó villamosra pingált alkotásukkal népszerűsítsék a „Willkommenskulturt” (Szívélyes fogadási kultúrát), illetve figyelmeztessék a németeket a tolerancia fontosságára.
Zoom
Négy „művész” a tizenkettőből - alkotásuk mellett (fotó: report-D)
A tizenkét ifjú „művész” Afganisztánból, Szíriából, Eritreából (ezen utóbbi országban például nincs háború, tehát egyértelműen gazdasági sáskákról van szó – H. J.) és más afroázsiai országokból érkezett Németországba Angela Merkel kancellár szívélyes meghívójának köszönhetően. A villamos oldalára pingált rajzokkal az alkotók a „menekülésük történetét” is szeretnék a düsseldorfi járókelők tudomására hozni. A „meneküléstörténetet” a jó németek egyébként már régebben megcsodálhatják Düsseldorf Garath nevű városrészének egyik villamosmegállója melletti falon látható „művészi” graffiti jóvoltából. A garathi graffitit egyszerűen átmásolták a fényképünkön is látható düsseldorfi villamosra. A fentebb nevezett szervezetek nemsokára kiadnak egy CD-t is, amelyen düsseldorfi együttesek és a betolakodók közösen énekelnek a tolerancia és a szívélyes fogadási kultúra szükségességéről.
Hering J. – Kuruc.info