Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter előadást tartott a Copenhagen Business School-ban, de nem zajlott zavartalanul az esemény, miután kinn tanuló magyar diákok plakátokkal, molinókkal dekorálták ki a helyszínt.
Zoom
A tiltakozók - a kutyapárt plakátjaihoz hasonló megoldásokkal - többek közt arról tájékoztatták a jelenlévőket, hogy csak Szijjártó beszédének ideje alatt négy diák hagyja el majd Magyarországot, a helyi diákmunkások pedig kétszeresét keresik a magyar átlagfizetésnek. Volt látható olyan poszter is, ami azt üzente a Fidesznek: "azért tanulunk itt, mert tönkretettétek a felsőoktatást."
A hallgatóság asztalain a diákok tájékoztató füzeteket helyeztek el, amin a magyar kormány ellentmondásos külpolitikai kijelentései olvashatóak - többek között a bevándorlás és terrorizmus közötti összefüggésekről. A plakátokat úgy rakták ki, hogy a terembe érkező külügyminiszter előtt is láthatóak legyenek, de a beszélgetést szervező helyi összekötő ezeket igyekezett eltüntetni.
Szijjártó az unió jövője címen futó előadásában ezúttal inkább nyugati irányba beszélt: azért bírálta például az európai közösséget, mert nem tesz kellő lépéseket az energiafüggetlenség megteremtése irányába, amiért Közép-Európa számára nem marad más lehetőség, mint az orosz energiára támaszkodni. A beszéd első és második része itt és itt nézhető végig.
A külügyminiszter hangsúlyosan beszélt arról, hogy több pénzt kell az uniónak határvédelemre fordítania, és támogatnia azokat az országokat, amelyek a schengeni zóna határvidékein helyezkednek el. Szijjártó a megjelent hallgatók felvetéseire is válaszolt, de a legnagyobb tapsot nem egy válasz, hanem az a kérdéscsomag kapta, amelyben felmerült az is: ha ennyire fontos a határvédelem, miért stadionokra költ tízmilliárdokat a magyar kormány. A részlet az előadás harmadik részéről készült, fent beágyazott videón látható, 12.30-tól.
(444)
Frissítés: Közleményben reagáltak a nem várt médiaszereplésre Szijjártóék
A KKM a sajtónál sikeresebbnek érzi a koppenhágai előadást, alább olvasható az álláspontjuk.
Néhány sajtóorgánum meglehetősen egyoldalúan tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koppenhágai előadásával kapcsolatban.
A valóság a következő:
A CBS Talks Dánia vezető gazdasági-üzleti egyetemének két éve futó nagysikerű, komoly érdeklődést kiváltó fóruma, ahova kizárólag neves előadókat hívnak meg.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Magyarország kormányzati politikájának elismeréseként hívták meg, első külföldi előadóként - amely komoly megtiszteltetés Magyarországra nézve.
Néhány magyar diák akciója, eltérően néhány hazai sajtóorgánum állításától, a legkevésbé sem zavarta meg a program sikeres lebonyolítását.
A provokatív feliratokat a rendezvény megkezdése előtt nem a magyar delegáció tagjai, hanem a rendezvény házigazdái távolították el.
Szijjártó Péter – mint minden esetben – ezúttal is a hallgatóság összes kérdésére válaszolt.